1/04/2014

Égetett mandula és egyéb csonthéjas magvak

Az égetett mandula (avagy eredeti nevén gebrannte Mandeln vagy Wiener Mandeln) a vattacukor és a Magenbrot mellett a vidámparkban, vásárokon (pl. karácsonyi) és Kirmes-en (búcsú szerűség) árult kedvelt osztrák édesség. A legfinomabb, ha még gőzölgő meleg.
A hivatásosok egy réz edényt forrósítanak fel, ebben az edényben égetik a magvakat folyamatos keverés mellett, víz és cukor hozzáadásával, a cukor karamellizálódásáig.
Természetesen nem csak az utóbbi időben tett szert ekkora kedveltségre. Már a háború előtti Oktoberfesten is néha-néha szórványosan felbukkant az akkor valódi kuriózumnak számító bécsi mandula. Ma pedig lássanak csodát! Akár saját otthonunkban is elkészíthetjük. Íme két verzió.





1. Fahéjas cukros pirított mandula (eredeti recept ITT)

Hozzávalók:
  • 3 1/2 cup mandula
  • 1 tojás fehérje
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1/2 cup barna cukor
  • 1/2 cup kristálycukor
  • 1/2 tk. só
  • 1 tk. fahéj

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojást. A fehérjét egy villa segítségével verjük enyhén habosra. Adjuk hozzá a vanília aromát és keverjük össze. Öntsük hozzá a mandulát, és keverjük bele alaposan, hogy a tojást mindenhol érje a mandula szemeket. Egy másik tálban keverjük össze a barna cukrot, kristálycukrot, fahéjat és sót. Szórjuk rá a mandulákra és ügyeljünk, hogy mindenhova jusson, és minden mandulát egyenlő módon befedjen.
Egy lapos tepsit vékonyan vajazzunk ki/ tarant spray-vel fújjuk ki/ olajba mártott papírtörlővel kenjük ki. Töltsük bele a mandulát és egyengessük el a tepsi alján. Óvatosan rázogassuk meg a tepsit, hogy a mandula csak egy rétegben legyen és ne fedjék egymást. Ha nem elég nagy a tepsi, süssük két részletben. 
120 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk a formát, majd 1 órán át pirítjuk, 20 percenként megkeverve. A keveréshez használjunk bátran fakanalat vagy spatulát. Minden egyes keverés után rázogassuk meg a tepsit, hogy a mandulák egyenlően terítsék be a tepsit és ne fedjék egymást. Ha letelt az egy óra, hagyjuk kihűlni. Miután teljesen kihűlt, légmentesen zárható edényben tároljuk, vagy azonnal felfaljuk! 



2. Mézes pirított csonthéjasok (eredeti recept ITT) 

Hozzávalók:
  • 2 cup csonthéjas magvak ízlés szerint
  • 1/4 cup cukor
  • 1/2 tk. só
  • 1/4 tk. fahéj
  • 2 ek. víz
  • 2 tk. olaj
  • 2 ek. méz

Elkészítés: 

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Béleljünk ki egy tepsit/terítsük le egy sütőlapot alufóliával (matt oldala felfelé!), így gyorsabban fog pirulni. Pirítsuk benne a magvakat 10 percig, vagy amíg csodás barna színt kap. A pirítás titka az, hogy ha érezzük az illatát, akkor jó. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
Egy tálban keverjük össze jó alaposan a cukrot, sót és a fahéjt. Egy lábasban keverjük össze a mézet, vizet és olajt, majd közepes hőmérsékleten, folyamatos keverés mellett, forraljuk fel. Adjuk hozzá a magvakat, és folyamatos keverés mellett főzzük el majdnem az összes folyadékot. Ez kb. 2 percet vesz igénybe. Ügyeljünk, nehogy odaégessük! Most öntsük hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük folyamatosan, míg a cukor karamellizálódott. Terítsük a magvakat a fóliára és egyengessük el, hogy ne fedjék egymást. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.


Tipp: Használjunk bátran fűszereket és másfajta csonthéjasokat is. A szegfűszeg, a szegfűbors, a fahéj, a kardamom vagy a szerecsendió nagyszerűen illik az édes verzióhoz. Ha a sós ízeket jobban kedveljük, adjunk hozzá sót, chilit, és máris kész a sörkorcsolyánk. Bátran használjunk diót, kesudiót, földimogyorót, török mogyorót, pekándiót, pisztáciát vagy ezek keverékét. 

Mi más is illene jobban a nassoláshoz, mint egy igazi, hamisítatlan Kirmes zene?! Ahogy hallatom, képzeletben ismét a karácsonyi vásáron andalgok a faházak közt, forralt bor és fahéj illata csapja meg az orromat, miközben szinte érzem a Weihnachtspunsch-tól átforrósodott bögrém melegét a kezeim közt. Imádom ezt az érzést!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése