1/07/2014

Bajor mézes sörkenyér

A sör, és a kenyér előállítása hasonló. Emlékszünk ugye a gyakran hangoztatott mondatra: a sör folyékony kenyér. Mindig sokat mosolyogtam rajta, de most utánanéztem. Meghökkenve tapasztaltam, hogy ez a mondat nem is áll annyira messze a valóságtól. Mindkettö előállításához élesztőt/komlót használnak ugyanis arra, hogy a cukorból szén-dioxid és alkohol keletkezzen. (A megrémült olvasók számára gyorsan leszögezném, hogy sütés során a kenyérben keletkezett alkohol elpárolog.) 
A kettő együttműködése egy receptben = siker. A sörben lévő élesztő gombák hatására hihetetlenül lágy, laza szerkezetű kenyér készül belőle, amit az egész család nagy élvezettel habzsolt be percek alatt.

Hozzávalók egy 500g-os cipóhoz:
  • 1 cup kenyérliszt
  • 1/2 cup rozsliszt 
  • 10 g élesztő
  • 1 tk. őrölt köménymag
  • 1 tk. só
  • 1 ek. méz
  • 3/4 ek. vaj
  • 3/4 cup szoba hőmérsékletű világos sör

Elkészítés:
Az élesztőt egy csipet cukorral édesített, fél csésze langyos vízben elkeverjük, és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a vajat és a sót. Összekeverjük. Hozzáöntjük a sört és a mézet, majd egy kanál segítségével alaposan eldolgozzuk az összes hozzávalót. Akkor jó a tészta állaga, ha elválik az edény falától. Gombócot - vagy igény szerint bár alakú kenyérformát - formálunk belőle.

A gombócot egy zsiradékkal kikent sótőlapra/kenyérsütő formába/jénai tálba helyezzük, egy éles késsel keresztet vágunk bele, majd tiszta, nedves konyharuhával letakarva, langyos/meleg helyen egy órán át - vagy míg duplájára kel - hagyjuk kelni.
Mikor megkelt, langyos vízzel lepermetezzük, és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, hagyjuk még kicsit hűlni a sütőlapon/formában, majd rácson kihűtjük.

Tipp: A kenyeret díszítésképp megszórhatjuk magvakkal, s ha szeretjük a tésztát is gazdagíthatjuk vele.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése