12/22/2013

Kakaós kalács


A kalács egy magyar édes, lágy állagú kenyérféle, melyet leggyakrabban fonott formába öltöztetnek. A magyar hagyományok szerint a húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke, a templomban sokszor a húsvéti sonkával együtt szentelik meg. Az én családomban érdekes módon azonban nem múlhat el karácsony kalács nélkül, s erről mindig a nagymamám gondoskodik. A kalács nem ismeretlen étel a környező országokban sem, az ukránok, oroszok és szerbek is például ugyanúgy magukénak vallják és kalach-nak hívják. 
Ukrajnában a 'КаЛаЧ' (=kalács) például a szerencse és jólét szimbóluma, s hagyományosan a 'CвЯТа BeЧepЯ' (=szent vacsora, ünnepi vacsora) asztal éke, a kalácsot kerek koszorúvá fonják, s közepébe gyertyát vagy karácsonyi dekorációt tesznek.

Hozzávalók:
  • 375 g liszt
  • 14 g instant élesztő
  • 240 ml tej
  • 2 ek. cukor
  • 70 ml olaj
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt.  Langyosítjuk a tejet, majd az olajjal együtt hozzáadjuk a száraz anyagokhoz. Jó alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Egyik részéhez 2 púpozott evőkanál kakaóport adunk, másikhoz egy csomag vaníliás cukrot. Mindkettőt alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen megkelesztjük. 
Mindkét tésztát további két részre osztjuk és mind a négy tésztát kinyújtjuk. Minél vékonyabbra sikerül kinyújtanunk, annál szebb végeredményt kapunk, így igyekezzünk 0,5 cm-es vékonyságot elérni, de azért papír vékony se legyen.  
Egy világos lapra egy kakaósat, majd megint egy világosat, s megint egy kakaósat helyezünk. Jó szorosan feltekerjük, a hajtás vége legyen alul. Most fordítsuk úgy a tésztát, hogy nekünk függőlegesen álljon. Élest kést használva hosszában félbe vágjuk. Ne vágjuk át teljesen, ellenkező esetben teljesen szét fog esni. Óvatosan összecsavarjuk és egy kivajazott kalácsformába tesszük. Pihentessük legalább egy órát, majd mikor szépen megkelt, egy felvert tojással megkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, vegyük ki a formából és hűtsük ki egy rácson.

Tipp: Ha szeretjük, tegyünk rumba áztatott mazsolát a kakaós tésztába. Ha ügyesek és gyakorlottak vagyunk a konyhába, csodaszép fonatot vagy fonott koszorút is készíthetünk belőle.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése