9/16/2013

Quesadillas

A quesadilla (többes száma quesadillas) egy hagyományos mexikói étel, mely kukorica vagy liszt tortillalapból készül. A tortillalapot azonban ezúttal nem feltekerjük, ahogy a tortillatekercsnél, hanem hajtva. Tulajdonképpen sajttal és/vagy hússal, zöldséggel megrakott tortillalapokról van szó, amelyeket sütőben addig sütünk, amíg ropogósak és olvadósak lesznek. A felhasznált töltelékek közé tartozik a nyers hagyma, a piros chili, a fűszeres zöld paradicsompüré.


Hozzávalók a tortillahoz:
  • 500 g liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tk. só
  • 50 ml olaj
  • 30 ml langyos víz

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 500 g darált marhahús
  • Só, bors
  • Őrölt pirospaprika
  • Őrölt kömény
  • Olaj
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • 1 kisebb méretű vöröshagyma pürésítve/ nagyon apróra vágva
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db piros húsú paprika
  • 1/2 konzerv kukorica
  • Reszelt sajt

Elkészítés:

A tortilla lapok elkészítéséhez egy tálba szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáadjuk az olajat és a langyos vizet, majd összegyúrjuk. Ruganyos tészta elérésére kell törekednünk. A kapott tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot kb. 3mm-es kör alakú lapokká nyújtjuk egy enyhén lisztezett munkafelületen. Egy serpenyőt előmelegítünk majd közepes hőmérsékleten mindkét oldalát pár perc alatt (kb. 1-2 percet vesz igénybe) megsütjük.
A darált húst sóval, borssal, piros paprikával, köménnyel ízesítjük. Hozzáadjuk a pürésített vöröshagymát és áttört fokhagymát,. Kevés olajat forrósítunk egy serpenyőben és megpároljuk/pirítjuk benne as húst. Csíkokra vágott piros húsú paprikát és felkarikázott póréhagymát adunk hozzá. További pár percig közepes lángon pirítjuk
Egy serpenyőbe rgy darab tortillát helyezünk. Megszórjuk reszelt sajttal, megrakjuk a darált húsos raguval, majd ismét reszelt sajttal szórjuk meg, s végül újabb tortilla lappal fedjük le.Kis idő elteltével egy tányér segítségével fordítsuk meg és a másik oldalát is melegítsük át. Az a fontos, hogy a sajt teljesen megolvadjon.

Még melegen, felszeletelve tálaljuk. Ajánlhatunk hozzá tejfölt vagy fokhagymaszószt, de salsával vagy guacamoleval is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése