8/05/2013

Szárított paradicsomos, feta sajtos focaccia kenyér

A focaccia egy lisztből, vízből, élesztőből készült lepénykenyér, melynek ezerféle változata egész Olaszországban elterjedt. Számos különböző feltéttel sütik, de a klasszikus változata egész egyszerűen csak só és olívaolaj hozzáadásával készül. 
Gyakran találkozunk a lyukacsos verziójával, melyet a focaccia genovese névvel illettek. Az egyik leghíresebb és legkülönlegesebb azonban a sajttal töltött a focaccia di Recco. 
Ne lepődjünk meg, ha a reggelizőasztalnál ez a finomság vár ránk. Mártogassuk mi is bátran a tejes kávénkba, csak úgy, mint ahogy a helyiek is teszik. 
Ez a recept egy angol nyelvű verzió magyar interpretációja, mely az idők során némi csiszoláson, változtatáson esett át. Az eredeti recept ITT található.

Hozzávalók:
  • 2 1/4 cup liszt + kevés az olajozott forma kilisztezéséhez
  • 1/2 tk. só
  • 1 cup meleg/langyos víz
  • 1 1/2 tk. száraz (instant) élesztő
  • 1 1/2 olívaolaj + kevés a sütőforma kikenéséhez
  • 1/4 cup feta sajt
  • 1/4 cup napon szárított paradicsom
  • 1/2 tk. olasz fűszerkeverék
  • 1/8 tk. rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma áttörve vagy nagyon apróra vágva

Elkészítés:

Egy dagasztótálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, langyos vizet, olajat, áttört fokhagymát, olasz fűszerkeveréket és a száraz élesztőt. Jó alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd tiszta konyharuhával lefedve meleg helyre tesszük. Kétszeresére kelesztjük. 
Közben a fetasajtot és a paradicsomot feldaraboljuk, a rozmaringot szárától megfosztjuk. Ha megkelt a tészta, ezt a két hozzávalót hozzákeverjük és jól eldolgozzuk a tésztában. Ismét meleg helyen megkelesztjük. 
A sütőt 180 fokra előmelegítjük,  a sütőformát kikenjük vajjal és liszttel borítjuk (az eredeti receptben ajánlott gríz nekem nem vált be). 
A kenyeret elegyengetjük a sütőformabán, majd  20-25 perc alatt készre sütjük. 

Tipp: Nagyon finom a spanyol alioli-val, amely fokhagymából és olívaolajból készült mártogatós.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése