8/30/2012

Mandulapasztás körte pite Rieslinges, sárgabarackos mázzal

A nagypapi körtéje a legfinomabb és egy kis rekesznyit nekem ajándékozott. Csodálatos illatú, zamatos, mézédes és lédús körte ez, melyet saját kis bio kertjében nevelget és ápolgat. Ezért a törődésért a fa minden évben hálája jeléül megajándékozza öt nem kis mennyiségű gyümölcsével. 
Egy egész rekesz, hajajj! Tegnap leves, ma pite, holnap valami egészen más. Sietnem kell, a körte sajnos hamar romlik. 

Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1/3 cup  mandulapaszta (NEM marcipán!!)
  • 2 tk. cukor
  • 1 ek. sózatlan vaj
  • 1 tk. liszt
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1/2 tk. mandula aroma
  • 3 nagy méretű körte
  • pár csepp citromlé
Hozzávalók a mázhoz:
  • 1/2 cup sárgabarack lekvár
  • 1/2 tk. vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. Riesling bor
Elkészítés:

A gyors vajas tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és piteformába fektetjük.
A körték kivételével a töltelék összes többi hozzávalóját összekeverjük egy habverő segítségével. A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd felcikkezzük. A cikkeket pedig szép alakzatban a pitetésztára rendezgetjük. Ezután a mandulapasztás krémet szép óvatosan a körtecikkekre öntjük. 
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 10 percig sütjük. 10 perc után a hőfokot 180-ra visszavesszük, és további 20 percig sütjük. 
Időközben elkészítjük a mázat is a hozzávalók összekeverésével. Mikor a piténk elkészült és lekapcsoltuk a sütőt, egy kenőecset segítségével megkenjük a tetejét a mázzal. A pitét visszatoljuk a kikapcsolt, de még meleg sütőbe, és hagyjuk hogy a máz kissé rákaramellizálódjon.

Fogyaszthatjuk melegen, de a torta hidegen is nagyon finom. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése