A nagypapi körtéje a legfinomabb és egy kis rekesznyit nekem ajándékozott. Csodálatos illatú, zamatos, mézédes és lédús körte ez, melyet saját kis bio kertjében nevelget és ápolgat. Ezért a törődésért a fa minden évben hálája jeléül megajándékozza öt nem kis mennyiségű gyümölcsével.
Egy egész rekesz, hajajj! Tegnap leves, ma pite, holnap valami egészen más. Sietnem kell, a körte sajnos hamar romlik.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/3 cup mandulapaszta (NEM marcipán!!)
- 2 tk. cukor
- 1 ek. sózatlan vaj
- 1 tk. liszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1/2 tk. mandula aroma
- 3 nagy méretű körte
- pár csepp citromlé
Hozzávalók a mázhoz:
- 1/2 cup sárgabarack lekvár
- 1/2 tk. vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek. Riesling bor
Elkészítés:
A gyors vajas tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és piteformába fektetjük.
A körték kivételével a töltelék összes többi hozzávalóját összekeverjük egy habverő segítségével. A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd felcikkezzük. A cikkeket pedig szép alakzatban a pitetésztára rendezgetjük. Ezután a mandulapasztás krémet szép óvatosan a körtecikkekre öntjük.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 10 percig sütjük. 10 perc után a hőfokot 180-ra visszavesszük, és további 20 percig sütjük.
Időközben elkészítjük a mázat is a hozzávalók összekeverésével. Mikor a piténk elkészült és lekapcsoltuk a sütőt, egy kenőecset segítségével megkenjük a tetejét a mázzal. A pitét visszatoljuk a kikapcsolt, de még meleg sütőbe, és hagyjuk hogy a máz kissé rákaramellizálódjon.
Fogyaszthatjuk melegen, de a torta hidegen is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése