1/16/2012

Sonkával és gombával töltött csirkemell vörösboros szószban

Ismét egyedül maradtam itthon - egy norvég missziónak köszönhetően - pár hétre, hideg is van, meg is éheztem.

Így hát mit tehet az ember lánya, bevonul a konyhába és várja az ihletet. Íme az eredmény.


Hozzávalók:
  • 500 g csirkemellfilé kiklopfolva
  • 150 g szeletelt sonka
  • 300 g csiperkegomba (vagy ízlés szerint más gomba)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • 2-3 ek. olvasztott vaj 
  • 250 ml tyúkhúsleves alaplé (időhiányban szenvedőknek leveskocka)
  • só, bors
  • 200-300 ml száraz vörösbor
Elkészítés: 

A csirkemellfiléket óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk.  A gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A tapasztalat azt mondja, hogy a gombát ne szeleteljük, vágjuk inkább apró darabokra, így könnyebb a húst tölteni.) A vöröshagymát, fokhagymát megpucoljuk majd felaprítjuk.

A vöröshagymát a vajon üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a gombát, majd keverjük közé a fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszát vegyük ki egy tálra, tegyük félre, hagyjuk kissé kihűlni.

A kiklopfolt hússzeletekre egy-egy szelet sonkát helyezünk. Erre halmozzuk a hagyma-gomba masszát majd tekerjük fel, hogy egy szép roládot kapjunk. A konyha felszereltségétől függően rögzítsük a tekercseket húsgyűrűvel, hústűvel, fogvájóval, de akár kötözőspárgával, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Egy serpenyőben hevítsünk némi olvasztott vajat, helyezzük bele a hústekercseket, és pirítsuk meg minden oldalát. Egy oldal megpárolásához/pirításához közepes lángon kb. 2-3 percre van szükség. Adjuk hozzá a megmaradt gombatölteléket, végül öntsük fel tyúkhúsleves alaplével és vörösborral, s pároljuk fedő alatt minden oldalát 10-10 percig. Ha nagyon elforrná a levét, pótoljuk vörösborral. A szószt ízlés szerint ízesíthetjük további só, bors, fokhagymapüré hozzáadásával. 

Ha elkészült, a húsroládokat felszeleteljük és meglocsoljuk a szósszal. Rizzsel tálalva nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése