Ismét egyedül maradtam itthon - egy norvég missziónak köszönhetően - pár hétre, hideg is van, meg is éheztem.
Így hát mit tehet az ember lánya, bevonul a konyhába és várja az ihletet. Íme az eredmény.
Hozzávalók:
- 500 g csirkemellfilé kiklopfolva
- 150 g szeletelt sonka
- 300 g csiperkegomba (vagy ízlés szerint más gomba)
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
- 2-3 ek. olvasztott vaj
- 250 ml tyúkhúsleves alaplé (időhiányban szenvedőknek leveskocka)
- só, bors
- 200-300 ml száraz vörösbor
Elkészítés:
A csirkemellfiléket óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A tapasztalat azt mondja, hogy a gombát ne szeleteljük, vágjuk inkább apró darabokra, így könnyebb a húst tölteni.) A vöröshagymát, fokhagymát megpucoljuk majd felaprítjuk.
A vöröshagymát a vajon üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a gombát, majd keverjük közé a fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A masszát vegyük ki egy tálra, tegyük félre, hagyjuk kissé kihűlni.
A kiklopfolt hússzeletekre egy-egy szelet sonkát helyezünk. Erre halmozzuk a hagyma-gomba masszát majd tekerjük fel, hogy egy szép roládot kapjunk. A konyha felszereltségétől függően rögzítsük a tekercseket húsgyűrűvel, hústűvel, fogvájóval, de akár kötözőspárgával, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Egy serpenyőben hevítsünk némi olvasztott vajat, helyezzük bele a hústekercseket, és pirítsuk meg minden oldalát. Egy oldal megpárolásához/pirításához közepes lángon kb. 2-3 percre van szükség. Adjuk hozzá a megmaradt gombatölteléket, végül öntsük fel tyúkhúsleves alaplével és vörösborral, s pároljuk fedő alatt minden oldalát 10-10 percig. Ha nagyon elforrná a levét, pótoljuk vörösborral. A szószt ízlés szerint ízesíthetjük további só, bors, fokhagymapüré hozzáadásával.
Ha elkészült, a húsroládokat felszeleteljük és meglocsoljuk a szósszal. Rizzsel tálalva nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése