5/28/2014

Bodzaszörp házilag - cukorral és mézzel

Itt az ideje kimenni a természetbe és begyűjteni egy-egy kosárnyi bodzavirágot. Finom szörpnek, rántva, virágából akár teát is készíthetünk. A magyar néphit változatos tulajdonságokkal ruházza fel a bodzavirágot. Virágjából főzött tea, a bodza héja, friss bimbója elterjedt népi gyógyszer.
A 19. században még gyakori étel volt a rántott bodzavirág, azaz a bodzafánk.  A bodza bogyós terméséből főleg a Dunántúlon lekvárt főznek: ez a csete.


Bodzaszörp cukorral:
  • 3000 ml víz
  • 40 db bodzavirág
  • 5 g citromsav
  • 2 egész citrom felkarikázva
  • 50 g borkősav
  • 10 g szalicil
  • 2500 g cukor
Elkészítés:

Keverjük össze a vizet a citromsavval, borkősavval és szalicillal. Adjuk hozzá a bodzavirágokat és a felkarikázott citromot. Hagyjuk állni 2 napig, közben-közben keverjük meg. Két nap után leszűrjük, majd összekeverjük a cukorral. Addig keverjük, míg az összes cukor feloldódott (ha több napig is eltart, ne essünk kétségbe). Fertőtlenített üvegekbe töltjük. 
Fogyasztáskor 1:8-10 arányban pohárba töltjük,  szódával vagy vízzel hígítjuk.



Bodzaszörp mézzel:
  • 3000 ml víz
  • 40 db bodzavirág
  • 5 g citromsav
  • 2 egész citrom felkarikázva
  • 50 g borkősav 
  • 10 g nátrium-benzoát
  • 1500 g akác méz
Elkészítés:

Pár evőkanálnyi mézet karamellizálunk. Óvatosan, apró adagokban hozzáadjuk a felforralt (forró) vízzel és hozzáadjuk a bodzavirágokat és a felkarikázott citromot. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a citromsavat, borkősavat, szalicilt. Alaposan elkeverjük, majd feloldjuk benne a mézet. Hagyjuk 2-3 napig állni, majd leszűrjük és fertőtlenített üvegekbe töltjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése