Itt az ideje kimenni a természetbe és begyűjteni egy-egy kosárnyi bodzavirágot. Finom szörpnek, rántva, virágából akár teát is készíthetünk. A magyar néphit változatos tulajdonságokkal ruházza fel a bodzavirágot. Virágjából főzött tea, a bodza héja, friss bimbója elterjedt népi gyógyszer.
A 19. században még gyakori étel volt a rántott bodzavirág, azaz a bodzafánk. A bodza bogyós terméséből főleg a Dunántúlon lekvárt főznek: ez a csete.
A 19. században még gyakori étel volt a rántott bodzavirág, azaz a bodzafánk. A bodza bogyós terméséből főleg a Dunántúlon lekvárt főznek: ez a csete.
- 3000 ml víz
- 40 db bodzavirág
- 5 g citromsav
- 2 egész citrom felkarikázva
- 50 g borkősav
- 10 g szalicil
- 2500 g cukor
Elkészítés:
Keverjük össze a vizet a citromsavval, borkősavval és szalicillal. Adjuk hozzá a bodzavirágokat és a felkarikázott citromot. Hagyjuk állni 2 napig, közben-közben keverjük meg. Két nap után leszűrjük, majd összekeverjük a cukorral. Addig keverjük, míg az összes cukor feloldódott (ha több napig is eltart, ne essünk kétségbe). Fertőtlenített üvegekbe töltjük.
Fogyasztáskor 1:8-10 arányban pohárba töltjük, szódával vagy vízzel hígítjuk.
Bodzaszörp mézzel:
- 3000 ml víz
- 40 db bodzavirág
- 5 g citromsav
- 2 egész citrom felkarikázva
- 50 g borkősav
- 10 g nátrium-benzoát
- 1500 g akác méz
Pár evőkanálnyi mézet karamellizálunk. Óvatosan, apró adagokban hozzáadjuk a felforralt (forró) vízzel és hozzáadjuk a bodzavirágokat és a felkarikázott citromot. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a citromsavat, borkősavat, szalicilt. Alaposan elkeverjük, majd feloldjuk benne a mézet. Hagyjuk 2-3 napig állni, majd leszűrjük és fertőtlenített üvegekbe töltjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése