A tengerentúlon karácsony közeledtével furcsa láz tör ki. Mindenki a jól ismert kávézóláncba (Starbucks) rohan, hogy beszerezze magának a limitál piros papírpoharas bögrék egyikét és persze a közimádatnak örvendő 'pumpkin spice latte'-t, azaz a fűszeres, sütőtökös sziruppal ízesített tejeskávét.
Ha nincs Starbucks a közeledben, vagy csak szeretnéd magad elkészíteni, íme itt a recept.
Ha nincs Starbucks a közeledben, vagy csak szeretnéd magad elkészíteni, íme itt a recept.
Hozzávalók:
- 1.5 cup víz
- 1.5 cup barnacukor
- 4 fahéj rúd + 1 ek. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk. őrölt gyömbérpor
- 1 tk. őrölt szerecsendió
- 3 ek. sütőtök püré
Elkészítés:
Egy kis méretű lábasban keverjük össze a vizet a cukorral és közepes hőfokon kezdjük el főzni. Főzzük, míg a cukor teljesen elolvad. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd folyamatos keverés mellett főzzük további 6 percig. Ne forraljuk! Szűrjük át az elkészült szirupot egy apró lyukú szűrőn, és töltsük üvegbe. Felhasználásig tartsuk hűtőszekrényben. Maximum 3 hétig tartható.
Tipp 1: Készítsünk sütőtök ízesítésű lattét. Minden adag eszpresszóhoz adjunk 1.5 evőkanál szirupot.
Tipp 2: Készítsünk sütőtökös jeges kávét. Keverjünk össze egy adag eszpresszót és 2 evőkanál sütőtök szirupot, majd öntsük fel hideg tejjel. Díszítsük tejszínhabbal.
Tipp 3: Használjuk a szirupot öntetként és édesítsük meg palacsintánkat, Amerikai palacsintánkat, banánkenyerünket, finn banánpalacsintánkat vagy diós-mazsolás kuglófunkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése