A granita hazája Olaszország, szemcsés textúrájú, enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle,
amelyet Tortelli mester tett népszerűvé 19. századi Párizsban, gratiné
néven. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéból, esetleg likőrrel
ízesítve készül, nevét állagáról, vagyis a szemcsésségéről kapta. Vékony
talpas pohárban szolgálják fel, és sokszor valamilyen alkoholtartalmú
ital kerül mellé. Franciaországban gyakran esznek almagranitát calvadosszal.
Mivel talján barátaink élnek-halnak a kávéért, kizárt, hogy ne létezzen
nyalható, ehető, hűsítő változatuk a nyári hónapokra. A kávés granita
pont ilyen, ráadásul semmilyen speciális konyhai szerszám nem kell
ahhoz, hogy otthon előállítsuk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hozzávalók:
- 300 g erős eszpresszó kávé
- 60 g kristálycukor
Elkészítés:
Keverjük el a frissen főzött kávéban a cukrot. Keverjük addig, míg egyetlen cukorszemcse sem marad benne. Öntsük az egészet egy fagyálló tálba (lehet tepsi, műanyag doboz, stb.). Tegyük a fagyasztóba kb. 40-45 percre, majd vegyük ki a fagyasztóból és ellenörizzük, hogy a szélén elkezdődött-e a kristályosodás. Ha igen, kapargassuk a kristályokat egy villa segítségével a belseje felé. Ismét tegyük vissza a fagyasztóba, és 20 perc múlva ismételjük meg az előző műveletet. Járjunk el ily módon további 3x20 percig vagy mikor az összes folyadék kikristályosodott.
Kanalazzuk a granitát poharakba és fogyaszthatjuk.
Tipp: tálalhatjuk tejszínhabbal, de önmagában is nagyon finom.
Kanalazzuk a granitát poharakba és fogyaszthatjuk.
Tipp: tálalhatjuk tejszínhabbal, de önmagában is nagyon finom.
Ha az én magyarázatom túl bonyolultnak tűnik, nézzétek meg az alábbi angol nyelvű videót.
Ha a kávé nem túl szimpatikus, használjatok bátran gyümölcsöket, mint ebben a videóban a vérnarancs.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése