3/27/2014

Szezámmagos teriyaki húsgolyók

A teriyaki egy japán ételkészítési technika. Olyan ételeket jelöl, melyeket főzés vagy sütés/grillezés után szójaszószból, mirinből és cukorból álló szószba forgatnak és fogyasztanak. Maga a szó, teriyaki egy összetett szó, mely két japán szó, a teri és a yaki összeolvadása után született. A teri fényest, ragyogót, csillogót jelent, míg a yaki magas hőmérsékleten való ételkezelést (sütést, pirítást, grillezést) jelent.

Az eredeti recept angol verziója ITT

Hozzávalók a húsgolyókhoz:
  • 500 g darált marhahús
  • 1 tojás
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kk. friss reszelt gyömbér
  • 1 tk. szója szósz
  • 1 egész újhagyma
  • frissen őrölt fekete bors
Hozzávalók a Teriyaki szószhoz:
  • 1/4 cup szója szósz (én a sűrűbb, kevésbé sós Tamari-t használtam, de szerintem bármilyen megteszi)
  • 1/4 cup barna cukor
  • 1/4 cup víz
  • 2 tk. szezám olaj
  • 1 ek. mirin (japán rizsecet- nagyobb élelmiszerboltokban kapható)
  • 1/2 kk. frissen reszelt gyömbér
  • 1 púpozott ek. kukoricaliszt (sűrítéshez)
  • 1 ek. szezámmag

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra (400F). Egy sütőlemezt terítsünk le alufóliával. 
Egy tálban keverjük össze az összes húsgolyó hozzávalót, és 1 evőkanálnyi golyókat formálunk belőle. A golyókat az alufóliára sorakoztatjuk. Sütőbe toljuk és kb. 40 percig sütjük (én a legalsó rácsra tettem).
Míg sül, elkészítjük a Teriyaki szószt. Az összes felsorolt hozzávalót a kukoricaliszt kivételével egy serpenyőbe öntjük, és alacsony lángon addig melegítjük, míg az összes cukor felolvad. Hozzáadjuk folyamatos keverés mellett a kevés vízzel elkevert kukoricalisztet, majd csomómentesre keverjük. Mikor a szósz elkezd sűrűsödni, kész is vagyunk. 
A sűrű szószba beleforgatjuk a húsgolyókat, majd azonnal fogyasztjuk. Rizst ajánlunk hozzá. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése