A taco egy hagyományos mexikói étel, melyet evőeszköz használata nélkül, kézzel fogyasztanak. A taco alapja egy búza- vagy kukoricalisztből készült tortillalap, mely vagy puha vagy kemény állagú. Ebbe tekerik vagy hajtogatják a tölteléket. Gyakran ajánlanak mellé különböző önteteket és szószokat, mint például salsát, avokádót, guacamolet, stb. Maga a taco szó mexikói spanyol eredetű, és könnyű ebédet jelöl. Vannak akik úgy vélik, hogy a taco elnevezés egészen a 18. századra
nyúlik vissza. A mexikói bányászok állítólag papírba töltötték a puskaport és
sziklafalba fúrt vájatokba helyezték, majd felrobbantották. Ily módon jutottak a megélhetésüket biztosító értékes ércekhez. Ezt a papírdarabkát taconak hívták. A taco története messzire nyúlik vissza, állítólag már az ostrák császár Montezuma is tortillával kezdte étkezéseit.
Hozzávalók:
- kemény taco kagyló
- saláta
- uborka
- piros húsú paprika
- reszelt sajt
- 200 g darált marhahús
- taco, enchilada fűszerkeverék
- só, bors
- kevés olaj
- 1 közepes méretű vöröshagyma
Elkészítés:
A darált marhahúst sóval, borssal, kevés olajjal, taco és enchilada fűszerkeverékkel összedolgozzuk. Egy serpenyőben kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a fűszerezett marhahúst, és készre pároljuk.
Míg forró, kezünkbe vesszük a taco kagylót (vagy tortilla lapot) és megtöltjük salátával, uborkával, paprikával, marhahússal és reszelt sajttal megszórjuk.
Azonnal fogyasztjuk.
Azonnal fogyasztjuk.
Ha nem találunk kemény taco kagylót sehol sem, ne keseredjünk el. Vásároljunk egy csomag hétköznapi (kukorica vagy liszt) tortillát, ha lehet a kisebb méretűt. Járjunk el a videóban látottak alapján, és voilá! Kész a kemény taco kagylónk. Mindezt rengeteg olaj felhasználása nélkül, sütőben készítve. Én is kipróbáltam, azzal a különbséggel, hogy a mikrós lépést teljes egészében elhagytam. Ennek ellenére is tökéletes volt a végeredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése