A kuglóf német
kapucni jelentésű Gugel szóból és az élesztős tésztára utaló Hefe szóból
származik. Eredetileg kizárólag élesztős tésztából készítették, ma már van
sütőporos változata is. /én továbbra is esz küszök az élesztős verzióra/.
Legendák regélnek a kuglófról. Az egyik szerint a bibliai három királyok
Elzászban jártak hazafelé Betlehemből, és hálájuk jeléül vendéglátóiknak
hálából turbán alakú süteményt (azaz kuglóf) készítettek. Egy másik szerint a
kuglóf Ausztriából származik, és Marie Antoinette királyné révén került
Versailles-ba.
Jelenleg úgy
tudjuk, hogy a biedermeier időszakában vált népszerűvé Németországban és
Ausztriában. Azóta persze meghódította az egész világot. Németországban
Gugelhupf vagy Gugelhopf, Magyarországon kuglóf, Horvátországban és Szerbiában
kuglof, Franciaországban kouglof, Romániában guguluf, Csehországban és
Szlovákiában bábobvka, Lengyelországban babka, Macedóniában kuglo. Ugye milyen
sokféle? És akkor még csak ne is említsük, hogy Ausztria egyes területein Wacker
vagy Wacka névvel illetik, Németországban gyakran hallani a Napfkuchen és
Rodonkuchen neveket is. Bárhogy is hívjuk, az biztos, hogy egy tea- vagy
kávédélután elengedhetetlen kelléke.
Hozzávalók:
- 500 g liszt (1/2 búza finomliszt, 1/2 teljes kiőrlésű búzaliszt)
- 2-3 ek. cukor
- 1.5 ek. őrölt fahéj
- 2 tojás
- 4 g instant élesztő
- 400 ml langyos tej
- 150 g vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- pár csepp narancs aroma
- 1 marék durvára tört dió
- 50 g mazsola rumba áztatva
Elkészítés:
A lisztet egy tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, citromhéj reszeléket és a sót. A langyos tejet
elkeverjük némi cukorral és az élesztővel, majd hagyjuk 5-10 percig felfutni. A
maradék cukrot hozzáadjuk a lisztes keverékhez, beleütjük a tojásokat,
hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. Dagasztókart
használja jól összekeverjük. Mikor jól elkeveredett minden hozzávaló,
hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát és a diót. Megvárjuk, míg ez is jól
elkeveredik, majd konyharuhával leterítve, meleg helyen 1 órán át kelni
hagyjuk.
Ha megkelt,
olajos kézzel ellapítgatjuk (Nagyon lágy a tészta, nem könnyű feladat).
Relatíve lapos tésztalapot kell kapnunk. Feltekerjük, majd csavarunk rajta
párat és így helyezzük a kivajazott formába (én nem szórtam meg liszttel a
formát, mégsem adódott semmi problémám vele).
Ha légkeveréses
sütőnk van, melegítsük elő 150 fokra, egyéb sütő esetén 160 fokra és süssük a
kuglófot 50 percig (Tűpróba!). Miután megsült, hagyjuk hogy a formában
kihűljön, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: ha van kedvünk és időnk, készíthetünk kétszínű tésztát. Két tésztát
készítünk (természetesen 1/1 arányban elosztva a hozzávalókat), egyikhez
kakaóport adunk, a másik marad eredeti recept szerint és így kelesztjük.
Mindkét tésztát kelesztés után ellapítjuk és egymásra tesszük a két lapot. Így
tekerjük fel, majd csavarunk rajta párat és így kerül a sütőformabán. Szép
kétszínű kuglóf lesz a végeredmény.
Máz: Ha nem preferáljuk a porcukros tálalást, készítsünk hozzá mázat (keverjük
össze a porcukrot pár evőkanál vízzel és vanília aromával. A máz legyen sűrű,
de azért folyékony. Ezt csurgassuk a kuglófra. Ha csokis mázat akarunk,
keverjünk hozzá kakaóport.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése