A quesadilla (többes száma quesadillas) egy hagyományos mexikói étel, mely kukorica vagy liszt tortillalapból készül. A tortillalapot azonban ezúttal nem feltekerjük, ahogy a tortillatekercsnél, hanem hajtva. Tulajdonképpen sajttal és/vagy hússal, zöldséggel megrakott
tortillalapokról van szó, amelyeket sütőben addig sütünk, amíg ropogósak és olvadósak lesznek.
A felhasznált töltelékek közé tartozik a nyers hagyma, a piros chili, a fűszeres zöld paradicsompüré.
Hozzávalók a tortillahoz:
- 500 g liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 tk. só
- 50 ml olaj
- 30 ml langyos víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g darált marhahús
- Só, bors
- Őrölt pirospaprika
- Őrölt kömény
- Olaj
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- 1 kisebb méretű vöröshagyma pürésítve/ nagyon apróra vágva
- 1 db póréhagyma
- 1 db piros húsú paprika
- 1/2 konzerv kukorica
- Reszelt sajt
Elkészítés:
A tortilla lapok elkészítéséhez egy tálba szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáadjuk az olajat és a langyos vizet, majd összegyúrjuk. Ruganyos tészta elérésére kell törekednünk. A kapott tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot kb. 3mm-es kör alakú lapokká nyújtjuk egy enyhén lisztezett munkafelületen. Egy serpenyőt előmelegítünk majd közepes hőmérsékleten mindkét oldalát pár perc alatt (kb. 1-2 percet vesz igénybe) megsütjük.
A darált húst sóval, borssal, piros paprikával, köménnyel ízesítjük. Hozzáadjuk a pürésített vöröshagymát és áttört fokhagymát,. Kevés olajat forrósítunk egy serpenyőben és megpároljuk/pirítjuk benne as húst. Csíkokra vágott piros húsú paprikát és felkarikázott póréhagymát adunk hozzá. További pár percig közepes lángon pirítjuk
Egy serpenyőbe rgy darab tortillát helyezünk. Megszórjuk reszelt sajttal, megrakjuk a darált húsos raguval, majd ismét reszelt sajttal szórjuk meg, s végül újabb tortilla lappal fedjük le.Kis idő elteltével egy tányér segítségével fordítsuk meg és a másik oldalát is melegítsük át. Az a fontos, hogy a sajt teljesen megolvadjon.
Még melegen, felszeletelve tálaljuk. Ajánlhatunk hozzá tejfölt vagy fokhagymaszószt, de salsával vagy guacamoleval is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése