8/11/2013

Nekem krumplilepény, neked tócsni, lapsánka,...

Tócsi, tócsni, lapsánka, lapcsánka, lepcsánka, cicege, macok, recsege, görhöny, beré, bolesznyik, bramborák, krumpli baba, mackó, matutka, krumpliprósza, hremzli, palanéca, borzaska.....
Ugye milyen érdekes? Mindenki ismeri és szereti, mindenki süti és mégis mindenki máshogy hívja, máshogy készíti.

Én így...


Hozzávalók:
  • 6 db közepes burgonya
  • 2 db tojás
  • 4 ek. tejföl
  • 2-3 ek liszt
  • só, bors
  • olaj a kisütéshez
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis pohár tejföl

Elkészítés:

A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a sót, borsot, tejfölt és a tojásokat, majd annyi lisztet, ami elég ahhoz, hogy laza galuskatészta állagot kapjunk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk. A masszából evőkanál segítségével apró lepénykéket szaggatunk a forró olajba, majd a kanállal ellapítjuk. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, ahol hagyjuk lecsepegni róla az olajat. 
A kis pohár tejfölt összekeverjük 2 gerezd áttört fokhagymával. Ezt kínáljuk a lepénykék mellé mártogatósnak.
Frissen, még melegen tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése