Úgy tartják, hogy a Hasselback burgonya egy svéd találmány. Egy stockholmi étteremről kapta a nevét, amely az 1970-es években találta ki és fejlesztette tökéletesre.
A Hasselback burgonyát hagyományosan egészben sütik, vékonyan bevagdossák a burgonya teljes átvágása nélkül, vajjal meglocsolják és zsemlemorzsával szórják meg a tetejét. Ha jól sikerült, végeredményként kívül ropogós, belül krémes burgonyát kell kapnunk.
A tökéletes burgonyafajta egy a sütőben sütéshez és olajban sütéshez ajánlott fajta.
Hozzávalók:
- Közepes méretű burgonya
- Sajt
- só, bors
- Rozmaring (ha lehet részesítsük előnyben a frisset)
- Fokhagymás vaj
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk és lecsepegtetjük. Mivel én újburgonyát használtam, csak egy burgonyatisztító kefével* átdörzsöltem.
Fogunk egy csipeszt, vagy két darab kanalat és a burgonya végeihez illesztjük, tartsuk szorosan, hogy ne csússzon el, így könnyebben be tudjuk vagdosni a burgonyát az átvágása nélkül. Egy nagyon éles késsel bevagdossuk a burgonyát. Az eredmény akkor a legszebb, ha a csíkok szép vékonyak és nagyjából szimmetrikusak is.
A csíkok közé sajtot és rozmaringot dugdosunk, a mennyisége és sorrendje ízlés kérdése. Sózzuk, borsozzuk, majd fokhagymás vajat teszünk a tetejére. Ez majd a sütőben ráolvad és finom ízt kölcsönöz a burgonyának. Megszórhatjuk kevés zsemlemorzsával is az autentikus hatás kedvéért.
Egy sütőlapot sütőpapírral fedünk le, erre tesszük a burgonyát, majd 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk. A sütési időt természetesen a burgonya mérete és fajtája is nagyban befolyásolja, az én közepes méretű burgonyáimhoz kb. 40-45 perc volt szükséges.
Sóval és borssal ízesített tejföllel tálaljuk amikre egy kevés újhagymát vagy metélőhagymát karikázunk.
Sóval és borssal ízesített tejföllel tálaljuk amikre egy kevés újhagymát vagy metélőhagymát karikázunk.
*A burgonyatisztító kefe így néz ki. Nem tudom, árulják-e Magyarországon, az enyémet Hollandiából hoztam.
Forrás: http://www.prettypotatoes.com/catalog/product_info.php?products_id=32 |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése