7/26/2013

Joghurtkenyér

A jó kenyér megtalálása még mindig érzékeny terület itthon, ezért ha venni nem tudok, hát megpróbálom elkészíteni. Hosszas tesztelés és receptpróbálgatás után ismét rábukkantam egyre, amelyet az egész család szeret. A joghurt savanykásságának köszönhetően kiváló csemege a meleg nyári napokra. Szívesen készítettem volna képet a kenyér belsejéről és állagáról, de sajnos mire észbe kaptam, a kenyér azon melegében elfogyott.

A recept a Dr. Oetker könyvsorozat Kenyérsütés 2. című könyvéből származik.

Hozzávalók:
  • 100 ml olívaolaj
  • 300 g natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 1csapott teáskanál só
  • 450 g búzaliszt
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 2 ek. vagdalt szárított petrezselyem
  • 100 g zabpehely
Elkészítés:

A tésztához először az olívaolajat, joghurtot, tojást és sót töltjük a kenyérsütő gép sütőformájába. Ezután hozzáadjuk a búzalisztet, szárított élesztőt és cukrot. A készülék fedelét lezárjuk, majd programot választunk, és bekapcsoljuk. A hangjelzés elhangzása után (vegyük figyelembe a gyártó használati utasítását) hozzáadjuk a petrezselymet és a zabpelyhet, majd a kenyeret a használati utasítás szerint megsütjük.
A sütés befejezése után a joghurtkenyeret sütőpapírral borított tortarácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Ötlet: A kenyértésztát kb. 100 g napraforgó- vagy tökmaggal még finomabbá tehetjük. A kenyér édes változatának elkészítéséhez használjunk ízesített, pl. citrom- vagy narancsízű joghurtot, és ízlés szerint citromfüvet, kb. 100 g pisztáciamagot, mandulát vagy mogyorót adjunk a tésztához. Joghurt helyett használhatunk írót is, de csak 250 ml-t.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése