6/19/2013

Cseresznyés clafoutis

A clafoutis (ejtsd: klafuti) klasszikus francia tejes pite, amelyet hagyományosan sűrű palacsintatésztából, nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Az eredeti recept magozatlan cseresznyével készül, a mag pedig fontos szerepet tölt be, hiszen azok az aromájukkal ízesítik a tésztát. (Én ettől függetlenül mag nélkül készítettem).
A clafoutis kívül enyhén ropogós, a közepe pedig  lágy és krémes. Ha nem rajongunk a cseresznyéért, vagy épp más gyümölcs van kéznél, kísérletezzünk bátran!

Hozzávalók: (25 cm átmérőjű)
  • 300 g cseresznye
  • 1 csipet őrölt fahéj 
  • 3 tojás
  • 100 g porcukor
  • 80-100 g liszt
  • 200 ml tej
  • 100 ml tejszín
  • vaj és zsemlemorzsa a piteformához

Elkészítés:

Alaposan mossuk meg a cseresznyét, csepegtessük le, töröljük szárazra, majd magozzuk ki. Szórjuk meg őrölt fahéjjal, és tegyük félre.
Válasszuk ketté a tojásokat. Keverjük ki a tojássárgáját porcukorral egész addig, míg fehéres színt kap. Óvatosan öntsük hozzá a tejet és a tejszínt. Nagyon finom mozdulatokkal keverjük hozzá a lisztet. Vigyázzunk, nehogy csomós legyen! 
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és egy fakanál segítségével hozzáforgatjuk a másik masszához. 
A piteformánkat a szokott módon kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beleöntjük a tésztamasszát, majd a tetejét megszórjuk a fahéjjal meghintett cseresznyével. 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20 perc alatt készre sütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése