A tortilla egy mexikói eredetű 'lapos kenyér', melyet finomra őrölt gabonából készítenek. Nevének jelentése nagyjából kicsi torta. Természetesen nem csak Mexikóban és a spanyol nyelvterületeken elterjedt étel. Különösen kedvelt Észak-Amerikában, Európában és Kelet-Ázsiában.
A tortilla-t a taco, burrito és enchilada nevű ételekhez hasonlóan hússal készítik. Tortilla lapokat használnak a Hondurasból származó étel, a baleadas készítéséhez is.
Megjelenését és felhasználását tekintve nagyon hasonlít a dél-ázsiai chapatihoz, vagy az arab területeken méltán népszerű kovásztalan kenyerekhez is (Földközi-tenger keleti valamint Dél-Ázsia országaiban) csak ezek a kenyérkék mexikói társaiktól éltérően jóval kisebbek és vékonyabbak.
De hogy bebizonyítsuk, hogy az emberi kreativitás bizony gyakran mérföldekre egymástól is hasonló alakot ölt, nézzük csak meg a kínai laobinget, amely egy tortillához hasonló, pizza alakú, vastag palacsinta, vagy az indiai rotit, amely úgyszintén szinte megszólalásig hasonlatos a tortillához.
A tortilla, amit én készítettem, természetesen nem egy autentikus recept megvalósítása, sokkal inkább a családom ízlésvilágára lefordított verzió. Remélem, azért így is szeretettel fogadjátok, esetleg ha alkalmatok adódik, ki is próbáljátok.
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 póréhagyma felkarikázva
- Enchilada fűszerkeverék
- Tacco fűszerkeverék
- 1 kis konzerv kukorica
- 1 db piros húsú paprika
- só
- bors
- olaj
- tortilla lapok
- saláta, uborka (ízlés szerint bármilyen más zöldség)
- fokhagyma szósz
Kevés olajon megpirítjuk az apró darabokra vágott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük sóval, borssal és a fűszerkeverékekkel. Ha szükséges adunk hozzá vizet/szójaszószt, hogy kevésbé legyen száraz. Kb. 15-20 perc elteltével hozzáadjuk az felkockázott paprikát, majd végső lépésként a konzerv kukoricát.
A tortillalapok elkészítéséhez fogunk egy nagyobb darab sütőpapírt, összegyűrjük, majd vízcsap alatt benedvesítjük. Kiegyengetjük, majd ebbe csomagoljuk a lapokat. Előmelegített sütőben 5-10 perc alatt átforrósítjuk, így nem szárad ki, és rugalmas marad.
Kitesszük őket egy tányérra, ráhelyezzük a kívánt mennyiségű uborka és saláta darabokat, majd a húst és szószt. Olyan szorosan, ahogy csak tudjuk, feltekerjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése