Minden népnek megvan a saját palacsintája és ez alól természetesen az amerikaiak sem
kivételek. Gondoljunk bele, hogy mi is milyen büszkék vagyunk (hozzáteszem méltán) a sajátunkra. Hmm...
Az Európában -és egyben Magyarországon is- fogyasztott palacsinta (=crêpe) jellemzően sokkal nagyobb átmérőjű, tányérnyi
méretű, vékony és töltve valamint összehajtva és/vagy feltekerve fogyasztjuk.
Ezzel szemben az amerikai verzió sokkal kisebb átmérőjű, legtöbbször tenyérnyi méretű és sokkal vastagabb, melyet hagyományosan vajjal és valamilyen nagyon édes öntettel
eszik (juhar- vagy áfonyaszirupot, bogyós és egyéb gyümölcsöket).
Hogy mitől lesz sokkal vastagabb a miénknél? Sütőport adnak hozzá. Ettől lesz puha, habkönnyű, és egyben
olyan lágy állagú, hogy már a látványától összeszalad a nyál a szánkban.
A pancake a hagyományos amerikai reggeli elmaradhatatlan része, melyet gyakran vált fel kis testvére a 'silver dollar pancake', mely kb. 5-7cm átmérőjű, mely épp hogy csak kicsit nagyobb, mint a korai 1979-es ezüst dollár érméknél, melyek után a nevét is kapta. Véleményem szerint ez az apró kis finomság a Hollandiában kedvelt poffertjes ikertestvére is lehetne.
Hozzávalók a palacsintákhoz: kb. 10 db
- 200 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 ek. cukor
- 1/2 tk. só
- 1 tojás
- 50 g olvasztott vaj
- 300 ml tej
Hozzávalók az öntethez:
- 2 narancs reszelt héja
- 2 narancs húsa kissé szaftosra nyomkodva
- 4 ek. akácméz
- csipet őrölt gyömbér
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
A lisztet a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral összekeverjük. Közepébe mélyedés formálunk az ujjunkkal, ide öntjük bele a tejet, olvasztott vajat és a felütött tojást. Jó alaposan keverjük össze, csomómentes eredményt kell kapnunk.
Egy serpenyőben/palacsintasütőben kevés vajat hevítünk, majd a tésztát kis adagokban adagolva kisütjük. Igyekezzünk kb. egyforma méretű palacsintákat készíteni.
A szószhoz egy kis lábasban a hozzávalókat elkezdjük hevíteni, majd mintha lekvárt készítenénk kb. 15 percig rotyogva főzni.
A palacsintákból egy adagot egymásra halmozunk, majd ráöntjük a gyümölcsöntetet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése