Egy régi hagyomány és szokás is egyben, hogy Hanuka napján sok olyan ételt fogyasztanak, amelyben az olaj játssza a fő szerepet. Az olaj ugyanis Hanuka csodáját szimbolizálja. A csoda i.e. 165-ben történt Jeruzsálem templomában.
A hónap 25. napján a Makkabeusok egy kis csoportja visszafoglalta Jeruzsálemet. A szentélyt megtisztították és újból felavatták. Ennek emlékére nevezték el az ünnepet Hanukának, ami héberül „felszentelést” jelent. Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Ahhoz, hogy új olajat tudjanak előállítani, 8 napra volt szükségük. Ekkor azonban csoda történt: az olaj, ami alig volt elég egy napra, nyolc napon át égett.
Ennek emlékére a Hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik őket, ahol hirdethetik az isteni csodát. A gyertyatartót, amelybe a gyertyákat helyezik, Hannukijának hívják.
Ennek emlékére a Hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik őket, ahol hirdethetik az isteni csodát. A gyertyatartót, amelybe a gyertyákat helyezik, Hannukijának hívják.
- 2 ek. száraz élesztő
- 125 ml frissen facsart narancslé (meleg/langyos)
- 2 tojás (felverve)
- 4 ek. olaj
- 4 ek. cukor
- egy narancs reszelt héja
- 500 g liszt (átszitálva)
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt 4 ek. narancslével, 1 tk. cukorral és 2 tk. liszttel, majd hagyjuk kb. 25 percig meleg helyen felfutni.
Egy másik tálban keverjük össze a többi hozzávalót majd a két tálkát szakaszokban, lassan adjuk egymáshoz. Gyúrjuk egészen addig, míg egy lágy tésztát kapunk. Takarjuk le, tegyük meleg helyre és hagyjuk 1 órán át dagadni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagságúra és szúrjunk ki 8 cm karikákat belőle. Az ujjunkkal formáljunk egy-egy lyukat minden egyes korong közepében majd sorakoztassuk őket zsiradékkal kikent sütőlapra. Hagyjuk így egy fél óráig állni (itt majd ismét kel egy kicsikét).
Hevítsünk 5 cm vastagságban olajat egy lábasban. Süssük a korongokat aranybarnára, hagyjuk kihűlni őket, s végül forgassuk őket porcukorba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése