A mogyoróvaj tulajdonképpen földimogyorókrém, a magyar elnevezés angol
megfelelő tükörfordítása. Hollandiában nem is nevezhetik "vajnak", az
élelmiszer-kategória ottani védettsége miatt, helyette a földimogyoró
"sajt" (pindakaas) névre hallgat.
Mivel nagyon könnyű elhízni tőle, óvva intek mindenkit túlzott habzsolásától (bármennyire is finom kenyérszeletre vastagon kenve). Mégis, egyes kutatások állítólag arra a következtetésre jutottak, hogy mogyoróvaj telítetlen zsírsav- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően kedvező hatást gyakorol a szív-és érrendszerre, valamint daganatos betegségek megelőzésére. (Hm.. vajon hihetünk ezeknek az eredményeknek?)
A recept a Dr. Oetker könyvsorozat Kenyérsütés 2. című könyvéből származik.
Mivel nagyon könnyű elhízni tőle, óvva intek mindenkit túlzott habzsolásától (bármennyire is finom kenyérszeletre vastagon kenve). Mégis, egyes kutatások állítólag arra a következtetésre jutottak, hogy mogyoróvaj telítetlen zsírsav- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően kedvező hatást gyakorol a szív-és érrendszerre, valamint daganatos betegségek megelőzésére. (Hm.. vajon hihetünk ezeknek az eredményeknek?)
A recept a Dr. Oetker könyvsorozat Kenyérsütés 2. című könyvéből származik.
Hozzávalók:
- 150 ml víz
- 150 ml tej
- 2 ek. dióolaj
- 125 g sovány túró
- 50 g földimogyoróvaj
- 1 csapott tk. só
- 450 g búzaliszt
- 1 cs. szárított élesztő
- 1 csapott tk. cukor
Elkészítés:
A tésztához először a vizet, a tejet, a dióolajat, a túrót, földimogyoróvajat és a sót töltjük a kenyérsütő gép sütőformájába. Ezután hozzáadjuk a búzalisztet, szárított élesztőt és cukrot. A készülék fedelét lezárjuk, majd programot választunk és a kenyeret a használati utasítás szerint megsütjük.
A sütés befejezése után a földimogyorós kenyeret sütőpapírral letakart tortarácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése