Az óriás kagylótészta (olasz nevén conchiglie) egyre kedveltebb a konyhákban, köszönhetően annak a tulajdonságának, hogy sokoldalú felhasználási lehetőség rejlik benne. Legkedveltebb tésztaként azonban egyértelműen Angliában tarol. Kicsi verziója, a conchigliett, szintén elérhető a boltok polcain, és csakúgy mint nagy testvére, több színben (paradicsomkivonattal, spenót kivonattal, tintahal tintájával színezve) kapható.
Hogy ki milyen fogásnak álmodja meg, annak csak a képzeletünk (és a hozzávalóink) szabhatnak határt.
Kifejezetten jó ötlet előételként felszolgálni, de nagyszerűen megállja a helyét paradicsomos, avagy tejszínes szósszal megtöltve/meglocsolva főételként, de akár levesbetétként vagy hideg salátaként is fogyasztható.Hozzávalók:
- 250 g mézes sonka
- 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 50 ml tej
- 150 ml tejszín
- 200 g sajt (pl. Gouda)
- só
- őrölt fehér bors
- 1 kis csokor metélőhagyma
- 250 g óriás kagylótészta
- olaj
- víz (a tészta kifőzéséhez)
Elkészítés:
Kevés olajon elkezdjük üvegesre pirítani a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát (vigyázzunk, nehogy odaégjen!). Ehhez adjuk az vékony csíkokra vágott sonkát és kb. 10-15 percig pároljuk. Fűszerezzük, majd hozzádobjuk az apróra vágott metélőhagymát is.
Szépen folyamatosan, felváltva hozzáadjuk a tejet, tejszínt és reszelt sajtot. Törekedjünk arra, hogy a sajt teljesen elolvadjon a sajt és finom krémes állagot adjon az ételnek.
Közben a tésztát a zacskón található leírás alapján megfőzzük.
A kifőtt kagylókat megtöltjük a szósszal (kb. mindegyikbe egy kis evőkanál mennyiségű töltelék fér), igény szerint reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére (míg forró, szépen rá is olvad).
Amilyen melegen csak lehet, tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése