A spárga hollandi mártással igazi klasszikus. Ha megspékeljük egy szelet lazaccal, királyi lakomát kapunk, mely bátran megállja a helyét egy elegáns, ünnepi fogásként.
A hollandi mártás a klasszikus francia konyha egyik alapmártása. Valószínűleg a 18. század óta létezik. Hogy miért holland? A hollandi szó a magas minőségű holland tejtermék - azaz a vaj - felhasználására utal.
A hollandi mártás a klasszikus francia konyha egyik alapmártása. Valószínűleg a 18. század óta létezik. Hogy miért holland? A hollandi szó a magas minőségű holland tejtermék - azaz a vaj - felhasználására utal.
A spárga egy alacsony kalóriatartalmú liliomféle megvastagodott hajtása. Sok vizet, káliumot és C-vitamint tartalmaz. A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon
termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották, ám a rómaiak fejlesztették ki termesztését. Sokáig luxusterméknek számított, egészen a XIX. század elejéig csak a tehetős ínyencek engedhették meg maguknak.
A lazac a modern étkezés igazi sztárja. Gyorsan és könnyen elkészíthető, jól ízesíthető és nagyszerűen variálható. Ma már tömegesen szaporítják, ám mégis úgy tartják, hogy Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacoknak van a legfinomabb ízük.
S akkor képzeljük csak el! 3 ilyen fantasztikus tulajdonságú hozzávalót rejtettem egy ételbe. Hmmm....
A lazac a modern étkezés igazi sztárja. Gyorsan és könnyen elkészíthető, jól ízesíthető és nagyszerűen variálható. Ma már tömegesen szaporítják, ám mégis úgy tartják, hogy Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacoknak van a legfinomabb ízük.
S akkor képzeljük csak el! 3 ilyen fantasztikus tulajdonságú hozzávalót rejtettem egy ételbe. Hmmm....
Hozzávalók:
- 2 szelet lazac
- citromlé
- só, bors
- 1 tk. cukor
- egy kis csokor spárga
- hollandi mártás
Klasszikus hollandi mártás:
Hollandi mártás elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, és melegen, folyékony állagon tartjuk. A tojássárgához tojásonként 1 evőkanál vizet adunk (én szeretem a spárga főzővizét használni). Sóval, fehérborssal ízesítjük.
Vízfürdőben alacsony lángon, folyamatos keverés mellett - használjunk habverőt! - enyhén habosodásig keverjük. Levesszük a fürdőből, s még mindig folyamatos keverés mellett, apró adagokban hozzácsurgatjuk a vajat. Frissen facsart citromlével ízesítjük. Ha szükséges, még egyszer sózzuk és borsozzuk. Akkor dolgoztunk jól, ha sima, krémes állagot kaptunk.
Tegyük vissza vízfürdőbe, s tálalásig tartsuk ott melegen.
- 175 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 3 dl víz
- 1 db citrom
- őrölt fehérbors
- só
Hollandi mártás elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, és melegen, folyékony állagon tartjuk. A tojássárgához tojásonként 1 evőkanál vizet adunk (én szeretem a spárga főzővizét használni). Sóval, fehérborssal ízesítjük.
Vízfürdőben alacsony lángon, folyamatos keverés mellett - használjunk habverőt! - enyhén habosodásig keverjük. Levesszük a fürdőből, s még mindig folyamatos keverés mellett, apró adagokban hozzácsurgatjuk a vajat. Frissen facsart citromlével ízesítjük. Ha szükséges, még egyszer sózzuk és borsozzuk. Akkor dolgoztunk jól, ha sima, krémes állagot kaptunk.
Tegyük vissza vízfürdőbe, s tálalásig tartsuk ott melegen.
A fogás elkészítése:
A spárgát a videón látható módon előkészítjük, majd megpároljuk. A lazac mindkét oldalát megsózzuk és borsozzuk. Grillrácsra tesszük, s közben-közben pár csepp citromlevet csepegtetünk rá. Minden oldalát meggrillezzük.
Egy tányérra párolt spárgát halmozunk, erre fektetjük a grillezett lazacot, s végül meglocsoljuk hollandi mártással.
A spárgát a videón látható módon előkészítjük, majd megpároljuk. A lazac mindkét oldalát megsózzuk és borsozzuk. Grillrácsra tesszük, s közben-közben pár csepp citromlevet csepegtetünk rá. Minden oldalát meggrillezzük.
Egy tányérra párolt spárgát halmozunk, erre fektetjük a grillezett lazacot, s végül meglocsoljuk hollandi mártással.
Ha nem vagyunk biztosak, hogy is kellene előkészíteni a spárgát, ezt a videót nekünk találták ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése