5/30/2014

Juhtúrós pogácsa

Juhtúró, vagy másik közismert nevén a brindza, juhtej felhasználásával készül. Romániából származik, de ma már mindenütt elterjedt. Már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is kelendő volt, úgy tartják, hogy a császári étkezéseken is gyakran jelen lévő hozzávaló volt. Hazánkban leginkább juhtúrós galuska - azaz bryndzové halušky - ételben felhasználva a legelterjedtebb. Hogy ne csak ezt a felhasználási módját ismertessük meg a világgal, úgy döntöttem, hogy ezúttal pogácsa lesz belőle. 

Hozzávalók:
  • 550-600 g liszt
  • 180 g margarin
  • 1-2 ek. olaj
  • 30 g élesztő (35-40 g ha szárított élesztőt használunk)
  • 50 ml tej
  • 1 csipet cukor
  • 200 g juhtúró
  • 2 tk. só
  • 2 egész tojás (+ 1 egész tojás a kenéshez)
  • 1/2 tk. sütőpor (elhagyható)
  • pici reszelt sajt a pogácsák tetejére (én parmezánt használtam, de igény szerint változtatható)
Elkészítés:
 
Az élesztőt langyos tejben kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A szobahőmérsékletű vajat felkockázzuk, majd egy tálba lisztet szitálunk. Hozzáadjuk a vajat, az összetört juhtúrót, olajt, tojást, sót és a felfutott élesztőt is. 

Az egészet összedolgozzuk, majd meleg helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.  
Ha megkelt, enyhén lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét éles kés segítségével mintázzuk, majd kiszaggatjuk. Megkenjük tojással, és kívánt mennyiségű reszelt sajttal megszórjuk. 
180 Celsius fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 20 perc).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése