Juhtúró, vagy másik közismert nevén a brindza, juhtej felhasználásával készül. Romániából származik, de ma már mindenütt elterjedt. Már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is kelendő volt, úgy tartják, hogy a császári étkezéseken is gyakran jelen lévő hozzávaló volt. Hazánkban leginkább juhtúrós galuska - azaz bryndzové halušky - ételben felhasználva a legelterjedtebb. Hogy ne csak ezt a felhasználási módját ismertessük meg a világgal, úgy döntöttem, hogy ezúttal pogácsa lesz belőle.
- 550-600 g liszt
- 180 g margarin
- 1-2 ek. olaj
- 30 g élesztő (35-40 g ha szárított élesztőt használunk)
- 50 ml tej
- 1 csipet cukor
- 200 g juhtúró
- 2 tk. só
- 2 egész tojás (+ 1 egész tojás a kenéshez)
- 1/2 tk. sütőpor (elhagyható)
- pici reszelt sajt a pogácsák tetejére (én parmezánt használtam, de igény szerint változtatható)
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A szobahőmérsékletű vajat felkockázzuk, majd egy tálba lisztet szitálunk. Hozzáadjuk a vajat, az összetört juhtúrót, olajt, tojást, sót és a felfutott élesztőt is.
Az egészet összedolgozzuk, majd meleg helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, enyhén lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét éles kés segítségével mintázzuk, majd kiszaggatjuk. Megkenjük tojással, és kívánt mennyiségű reszelt sajttal megszórjuk.
180 Celsius fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 20 perc).
Az élesztőt langyos tejben kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A szobahőmérsékletű vajat felkockázzuk, majd egy tálba lisztet szitálunk. Hozzáadjuk a vajat, az összetört juhtúrót, olajt, tojást, sót és a felfutott élesztőt is.
Az egészet összedolgozzuk, majd meleg helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, enyhén lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét éles kés segítségével mintázzuk, majd kiszaggatjuk. Megkenjük tojással, és kívánt mennyiségű reszelt sajttal megszórjuk.
180 Celsius fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 20 perc).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése