A panna cotta jelentése főzött tejszín. Az észak-olaszországi Piemonteből származik, s egy tejszínből, cukorból és vaníliából, tojás hozzáadása nélkül főzött, zselatinnal elkevert és kihűtött 'pudingszerűséget' jelöl.
Mikor még nem ismerték a zselatint, halcsontból készítettek kollagént, s ennek használatával érték el a krém zselés állagát.
Hasonló ételek a török tavuk göğsü, a francia blancmange és a spanyol nyelvterületeken kedvelt manjar blanco.
Hozzávalók:
- 2 1/4 tk. zselatin
- 3 ek. víz
- 1 cup heavy cream (legalább 35%-os tejszín)
- 1/3 cup cukor
- 1 egész vanília + kikapart belseje
- 2 cup görög joghurt
Hozzávalók a gyümölcskocsonyához:
- 3/4 cup cseresznyelé (lehet eperlé, narancslé, ananászlé, stb.)
- 1/4 cup forrásban lévő víz
- 1 tk. zselatin (por)
A panna cotta elkészítése:
A zselatint keverjük csomómentesre a hideg vízben és hagyjuk 5 percig állni.
Közben melegítsük fel (még ne legyen forrásban!) a tejszínt, cukrot és a vaníliát kikapart belsejével együtt. A cukor olvadjon el teljesen. Vegyük le a főzőlapról, s keverjük bele a zselatint. Most adjuk hozzá a joghurtot is. Alaposan keverjük össze, majd adagoljuk 6 pohárba egyenlő mennyiségben. Hagyjuk kihűlni, pihentessük 3 órán át hűtőszekrényben.
A gyümölcskocsonya elkészítése:
Egy tálban keverjük össze a zselatint a forrásban lévő vízzel. Öntsük hozzá a gyümölcslevet és alaposan keverjük el. Hagyjuk kihűlni és tegyük hűtőszekrénybe, míg megdermed.
Kanalazzuk egyenlő mennyiségben a poharak tetejére, s tálaljuk.
Tipp: díszíthetjük friss gyümölccsel vagy akár gyümölcskocsonya helyett friss gyümölcspürével is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése