Mindennapi kenyerünk megütéséről mindenki azt gondolja, hogy nagy macera, pedig az egyedüli mizéria a kelési idő kivárása. A várakozás is inkább uncsi, mint bonyolult.
Ez a kenyér két étel fúziója. Minden benne van, ami egy finom pizzához elengedhetetlen, csak épp a frissen sült, kívül ropogós, belül puha, illatozó kenyér formájába rejtve.
Hozzávalók:
- 2 tk. szárított élesztő
- 1 1/2 cup meleg víz
- 3 1/2 cup liszt
- 1 1/2 ek. cukor
- 1 kk. pizzafűszer
- 2 1/2 cup pizzafeltét (én turistakolbászt, napon szárított paradicsomot, piros húsú friss paprikát és újhagymát tettem bele)
- 1/2 cup parmezán sajt
- 2 cup ementáli sajt
- 2 ek. apróra darabolt napon szárított paradicsom
- 1 ek. olívaolaj a kenéshez
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba öntsük bele a meleg vizet és a szárított élesztőt. Hagyjuk néhány percig állni, majd adjuk hozzá a cukrot, szitáljuk bele a lisztet, és dolgozzuk csomómentesre. Ezután hozzáadjuk az apróra darabolt pizzafeltétet, a pizzafűszert és a reszelt parmezánsajtot. Összegyúrjuk, és legalább egy óráig tiszta konyharuhával letakarva egy meleg helyen kelni hagyjuk.
Miután duplájára kelt, enyhén lisztezett deszkán kissé kinyújtjuk, majd megszórjuk reszelt ementáli sajttal, apróra darabolt napon szárított paradicsommal. Behajtjuk a két szélét, s végül vagy feltekerjük, vagy egyik végén behajtjuk és ráhajtjuk a maradékot. A vége az aljára kerüljön.
Most 180 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt, s közben hagyjuk a kenyeret pihenni. A kenyeret süthetjük sütőlapon, én a sütővel egyidejűleg felmelegített gránitlapon sütöttem. Kb. 35-40 percig sütjük, ha közben nagyon pirulni kezdene, takarjuk le félúton egy alufólia darabbal. Pár perccel, mielőtt lejárna a sütési idő, kenjük meg olajjal a kenyér felületét. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: Használjunk bátran bármilyen pizzafeltétet. Nagyszerű módja a maradék sajtok felhasználásának is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése