Meglehetősen
bizarr névvel illették ezt a finomságot. Igazi retro édesség ez, amihez még a
sütőt se kell bekapcsolni. Hát nem kész főnyeremény? Az egyetlen hátránya
csupán annyi, hogy minél többet várakozik a hűtőszekrényben mintegy gyötörve a
szekrény ajtaját kinyitót, annál finomabb. No, de ki tudja azt kivárni? Nálunk
még sosem sikerült, de sosem bántuk:)
Hozzávalók: 2 rúdhoz
- 100 g étcsokoládé
- 250 g vaj
- 150 g cukor
- 250 g darált keksz
- 250 g háztartási keksz
- 150 ml tej
- 2 egész tojás
- 2 ek. rum
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor (lehetőleg minél sötétebb pl. holland kakaópor)
- 50 g porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Az étcsokoládét, a vajat és a cukrot egy fazékban alacsony lángon elkezdjük
olvasztani. Ha minden teljesen felolvadt, óvatosan hozzáadjuk a tojást.
Vigyázzunk, ne legyen túl forró a felolvadt massza, és igyekezzünk gyorsan
keverni is, nem akarunk rántottát a csokinkból. Ha ez megtörtént, levesszük a
tűzről, majd hozzáadjuk a darált kekszet, tejet, rumot és a kakaóport.
Ha az egészből egy sűrű krémet sikerült készítenünk, hozzáadjuk a darabokra tört háztartási kekszet. Ez fogja adni a szalámi fehér ropogós falatkáit.
Az egész így kapott masszát/krémet egy sütőpapírra helyezzük, s egy kb. cm vastag hengert formálunk belőle. A hengert alaposan becsomagoljuk a sütőpapírba, majd a hűtőszekrényben hagyjuk dermedni pár órán át (legideálisabb egy teljes éjszakán át, másnap sokkal finomabb).
Tipp: Dúsíthatjuk mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, durvára tört dióval vagy más csonthéjassal. Henger/rolád formálása helyett készíthetjük őzgerinc formában is. A porcukrot helyettesíthetjük kókuszreszelékkel és abba forgathatjuk.
Ha az egészből egy sűrű krémet sikerült készítenünk, hozzáadjuk a darabokra tört háztartási kekszet. Ez fogja adni a szalámi fehér ropogós falatkáit.
Az egész így kapott masszát/krémet egy sütőpapírra helyezzük, s egy kb. cm vastag hengert formálunk belőle. A hengert alaposan becsomagoljuk a sütőpapírba, majd a hűtőszekrényben hagyjuk dermedni pár órán át (legideálisabb egy teljes éjszakán át, másnap sokkal finomabb).
Tipp: Dúsíthatjuk mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, durvára tört dióval vagy más csonthéjassal. Henger/rolád formálása helyett készíthetjük őzgerinc formában is. A porcukrot helyettesíthetjük kókuszreszelékkel és abba forgathatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése