1/12/2014

Csokis keksz-szalámi


Meglehetősen bizarr névvel illették ezt a finomságot. Igazi retro édesség ez, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni. Hát nem kész főnyeremény? Az egyetlen hátránya csupán annyi, hogy minél többet várakozik a hűtőszekrényben mintegy gyötörve a szekrény ajtaját kinyitót, annál finomabb. No, de ki tudja azt kivárni? Nálunk még sosem sikerült, de sosem bántuk:)

Hozzávalók: 2 rúdhoz
  • 100 g étcsokoládé
  • 250 g vaj
  • 150 g cukor
  • 250 g darált keksz
  • 250 g háztartási keksz 
  • 150 ml tej
  • 2 egész tojás
  • 2 ek. rum
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor (lehetőleg minél sötétebb pl. holland kakaópor)
  • 50 g porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Az étcsokoládét, a vajat és a cukrot egy fazékban alacsony lángon elkezdjük olvasztani. Ha minden teljesen felolvadt, óvatosan hozzáadjuk a tojást. Vigyázzunk, ne legyen túl forró a felolvadt massza, és igyekezzünk gyorsan keverni is, nem akarunk rántottát a csokinkból. Ha ez megtörtént, levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a darált kekszet, tejet, rumot és a kakaóport. 
Ha az egészből egy sűrű krémet sikerült készítenünk, hozzáadjuk a darabokra tört háztartási kekszet. Ez fogja adni a szalámi fehér ropogós falatkáit. 
Az egész így kapott masszát/krémet egy sütőpapírra helyezzük, s egy kb.  cm vastag hengert formálunk belőle. A hengert alaposan becsomagoljuk a sütőpapírba, majd a hűtőszekrényben hagyjuk dermedni pár órán át (legideálisabb egy teljes éjszakán át, másnap sokkal finomabb). 

Tipp: Dúsíthatjuk mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, durvára tört dióval vagy más csonthéjassal. Henger/rolád formálása helyett készíthetjük őzgerinc formában is. A porcukrot helyettesíthetjük kókuszreszelékkel és abba forgathatjuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése