1/01/2014

Oliebollen II. - holland szilveszteri fánk

A holland hagyományokat ápolva minden évben készítünk oliebollen-t és minden évben igyekszünk valami újszerűt csempészni a receptbe. Idén almadarabkákkal és sörrel bolondítottuk meg. 
Az előző évi receptemet ITT olvashatjátok.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 400 ml langyos tej
  • 100 ml sör (Soproni tökéletesen megfelel)
  • 10 g élesztő
  • 1 tk. só
  • 25 g cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 alma
  • napraforgóolaj a kisütéshez
  • porcukor a meghintéshez

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a sörrel, sóval, és fahéjjal együtt a liszthez. Összegyúrjuk. Az almát meghámozzuk, majd apró kockákra daraboljuk és hozzáadjuk a tésztához. Alaposan összedolgozzuk, és egy tiszta nedves konyharuhával lefedve hagyjuk a duplájára kelni. 
Hevítsük az olajat 180 Celsius fokra. Egy fagylaltkanalat használva gombócokat formálunk a tésztából és egyesével az olajba pottyantjuk. Ha a gombócok egyik fele aranybarna, fordítsuk meg (legtöbbször megfordul saját magától is, ha mégsem, segítsünk rá egy villával). Süssük a másik oldalát is aranybarnára, majd papírtörlőre szedjük ki és csepegtessük le róla az olajt. 
Fogyasszuk forrón, porcukorral megszórva, avagy porcukorba forgatva. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése