A holland hagyományokat ápolva minden évben készítünk oliebollen-t és minden évben igyekszünk valami újszerűt csempészni a receptbe. Idén almadarabkákkal és sörrel bolondítottuk meg.
Az előző évi receptemet ITT olvashatjátok.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 400 ml langyos tej
- 100 ml sör (Soproni tökéletesen megfelel)
- 10 g élesztő
- 1 tk. só
- 25 g cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 alma
- napraforgóolaj a kisütéshez
- porcukor a meghintéshez
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a sörrel, sóval, és fahéjjal együtt a liszthez. Összegyúrjuk. Az almát meghámozzuk, majd apró kockákra daraboljuk és hozzáadjuk a tésztához. Alaposan összedolgozzuk, és egy tiszta nedves konyharuhával lefedve hagyjuk a duplájára kelni.
Hevítsük az olajat 180 Celsius fokra. Egy fagylaltkanalat használva gombócokat formálunk a tésztából és egyesével az olajba pottyantjuk. Ha a gombócok egyik fele aranybarna, fordítsuk meg (legtöbbször megfordul saját magától is, ha mégsem, segítsünk rá egy villával). Süssük a másik oldalát is aranybarnára, majd papírtörlőre szedjük ki és csepegtessük le róla az olajt.
Fogyasszuk forrón, porcukorral megszórva, avagy porcukorba forgatva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése