1/01/2014

Lencsfőzelék

Hát nem addig rágták a fülem, míg mégis nekiláttam lencsefőzeléket készíteni? És bizony, igazuk is volt, hogy ilyen kitartóan ostromoltak! Nem szabad alábecsülni a lencsefőzeléket. Igenis finom, s az év első napján nem is vágyik másra az ember leánya, mint a sok kimondhatatlan nevű, méregdrága és alig beszerezhető hozzávalóktól hemzsegő, nagyon menő kreálmány helyett valami jó kis hazaival kényeztetni a pocakot. Lássuk, igaz-e a babona, és valóban pénz lesz-e belőle. :-)

Hozzávalók:
  • 250 g lencse
  • 1 kis méretű vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 2-2,5 ek. liszt
  • Olaj a rántáshoz
  • 1/2 kk. pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • 1/2 ek. cukor ízlés szerint
  • Ecet/citromlé ízlés szerint

Elkészítés:


A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap a hagymát apróra vágjuk és a lencsével feltesszük főni. Annyi vizet öntsünk rá, ami 2 ujjnyival meghaladja a teljes ellepést. Sózzuk, borsozzuk és hozzádobjuk a babérlevelet. Főzés közben folyamatosan távolítsuk el a barnás habot róla. Mikor a lencse teljesen megpuhult, készítsünk rántást. Olajat forrósítunk, hozzáadjuk a lisztet, majd csomómentesre keverve addig pirítjuk, míg zsemle barna színt kap. Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát és az áttört fokhagymát. Az egészet hozzáadjuk a lencséhez, és besűrítjük. Aki szereti, adjon hozzá ízlés szerint cukrot és ecetet vagy citromlevet. Sült virslivel tálaljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése