A guacamole (ejtsd: gvákámólé) egy Közép-Amerikában és Kubában kedvelt, avokádóból készült pikáns étel. Eredetének története legalább annyira színes, mint maga az étel. A történet így szól: guacamole-t legelőször a mexikói aztékok készítették. Állítólag a férfi test egy bizonyos részére asszociáltak az avokádó láttán, emiatt szexuális potenciált javító
hatást tulajdonítottak neki. Később aztán, mikor a jamaicai angol telepesek is rátaláltak, „aligátor körtének” nevezték el, valószínűleg a rücskös felülete és színe miatt.
Rendkívül sok elkészítési módja van, én ezt a verziót választottam.
Hozzávalók a guacamole-hoz:
- 2 érett avokádó
- 1 kis méretű vöröshagyma
- 4-5 koktélparadicsom
- 1/2 piros húsú paprika
- chili paprika (ízlés szerinti mennyiség)
- friss koriander
- 1-2 gerezd fokhagyma áttörve
- só, bors
- 1-2 lap tortilla
- olaj a kisütéshez
Elkészítés:
Az avokádót egy éles késsel vágjuk félbe. Fogjuk két kezünkbe, majd a vágás mentén fordítsuk el, így ketté tudjuk választani. A hatalmas magot a belsejében legegyszerűbben úgy tudjuk eltávolítani, ha a kést egy határozott mozdulattal a magba vágjuk, majd a kés pengéjével kifordítjuk a gyümölcsből. Az avokádó belsejét késsel felkockázzuk, majd kifordítjuk és egyszerűen egy tálba tesszük a belsejét.
Egy villával összetörjük az avokádót, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, paradicsomot, paprikát és chilit. Ízesítjük apróra vágott friss korianderrel, sóval, borssal és áttört fokhagymával. Jól összekeverjük.
A tortilla lapokat pár percre forró sütőbe tesszük szikkadni. Ha szikkadt a tortilla, ropogósabb lesz az eredmény. Egy kés segítségével kis méretű háromszögekre daraboljuk. Olajat forrósítunk, majd alig pár másodperc alatt kisütjük a tortilla-t. Konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.
Tipp: ha vendégvárónak szánjuk, készítsük el az utolsó pillanatban. Levegőn a guacamola hamar bebarnul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése