A kuszkusz berber eredetű szó, jelentése „jól megsodort”. Hagyományosan durumbúzadarából parányi gombócokat gyúrtak kézzel, majd ezt követően különböző méretű sziták segítségével méret szerint szátválogatták, leszitálván róla a fölösleges lisztet. A szitálás után szétterítve, a napon szárították. Az apróbb szemü kuszkusz neve „szeffa”, leginkább édességhez vagy töltelékhez
használják. A nagy szemű kuszkuszt Marokkóban „mhammszának” nevezik. Európában
bulgur néven ismernek egy nagy szemű kuszkuszféleséget, melyet leggyakrabban taboulé (=kuszkuszsaláta) készítéséhez használnak.
A falafel (arabul فلافل) hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. Általánosan elfogadott az a tény, hogy falafelt a világon legelőször Egyiptomban készítettek, mégis Izrael egyik nemzeti ételének számít. Mivel teljességgel húsmentes étel, fontos szerepet töltött be a böjtök idején.
Hozzávalók a kuszkuszhoz:
- 125 g kuszkusz
- 250 ml csirkehús alaplé
- 1 friss sárgarépa julienne-re vágva
- 2 maréknyi kesudió
- só, bors, curry
- garam masala
Elkészítés:
A kuszkuszt tegyük egy tálba és öntsünk rá forrásban lévő csirkehús alaplevet. Fedjük le a tálat és hagyjuk, hogy megdagadjon a kuszkusz. Ezt követően ízesítsük kevés sóval, borssal, curryvel és garam masalával. Adjuk hozzá a párolt sárgarépát és a kesudiót.
Hozzávalók a falafelhez:
- 350 g csicseriborsó (főzve)
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 1 tojás
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- só, bors, garam masala
- 3 gerezd fokhagyma áttörve
- zsemlemorzsa (annyi, amennyi formálhatóvá teszi a falafelt)
Elkészítés:
A főtt csicseriborsót a vöröshagymával összedaráljuk. Hozzáütjük a tojást, ízesítjük a fűszerekkel, s végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és az áttört fokhagymát. Kezünkkel kicsit összedolgozzuk, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, ami formálható masszát eredményez. A lényeg, hogy kicsi golyókat tudjunk formálni.
A masszából nedves kézzel nagyobb dió méretű golyókat formálunk, melyeket forró olajban aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése