Ha Norvégiában járunk, vagy bármely ismerősünk ott jár, sosem mulasztjuk el, hogy hozzájussunk egyik kedvenc barnasajtunkhoz a Fløtemysost-hoz. Ez egy tipikus norvég termék, lágy, krémes jellegű, világosbarna színű sajt. Gyártása során a tejsavót a tejszínnel és tehéntejjel keverik össze, és addig forralják, míg a tejcukor karamellizálódik. Így érik el a sajt karamellre emlékeztető ízét. Mivel teljességgel kecsketej hozzáadása nélkül készül, így jóval lágyabb az állaga, mint a többi barnasajtnak.
A hagyományos Fløtemysost zsírtartalma 33%, de létezik zsírszegény és édesebb verziója is. Gyakran fogyasztják teljes kiőrlésű Korni Rugkjeks-szel. Nem hiányozhat a hagyományos norvég reggelizőasztalról.
Hozzávalók:
- 1 jó maréknyi friss ruccola saláta
- néhány szem dió
- Fløtemysost norvég barna sajt
- aszalt tőzegáfonya
- frissen őrölt só és bors
- kevés olíva olaj
Elkészítés:
A megmosott és lecsepegtetett ruccola salátát egy tálra halmozzuk. Megszórjuk az aszalt tőzegáfonyával és durvára tört dióval.
A sajtot kisebb darabkákra vágjuk avagy törjük és rászórjuk a salátánkra. Frissen őrölt sóval és borssal ízesítjük, tálalás eljött kevés olívaolajjal spricceljük meg. Bátran kínáljuk Korni Rugkjeks-szel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése