6/06/2013

Epres Charlotte torta

Egy kedves barátunk itt hagy minket, hazaköltözik. Búcsúbulijára ezt a tortát készítettem el, mivel nagyon szereti az epret. Hiányozni fognak, de tudjuk, hogy otthon a legjobb.

Hozzávalók:
  • kör alakú piskótalap
  • piskótatekercs
  • szamóca vagy eper lekvár
  • 150 g friss eper
  • 300 g mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 2-3 ek. zselatin
Elkészítés:

A piskótatekercset megkenjük szamócalekvárral és feltekerjük. Egy félgömb alakú tálat frissentartó fóliával kibélelünk, majd mint egy puzzlet, kirakjuk a felszeletelt piskótatekercsekkel. Igyekezzünk olyan szorosan rakni és annyira illeszkedve, amennyire csak lehet.
Ezt követően a a tejszínt kemény habbá verjük. Ha pl. Hullalat használunk, emlékezzünk rá, hogy az már édes, nem szükséges további cukor hozzáadása. Amennyiben cukrozatlant használunk, adjunk hozzá a a jobb ízhatás eléréséhez kevés cukrot. 
A friss epret mossuk meg, turixgépben pürésítsük, és adjuk hozzá a krémesre vert mascarponehoz. Adjuk hozzá a zselatint is, jól dolgozzuk el, legyen a szín mindenhol egységes, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk hozzá a tejszínhabot. 
A piskótatekerccsel kirakott tálat töltsük meg a krémmel, majd zárjuk le a kör alakú piskótalappal. 
Tegyük hűtőbe 4-5 órára, majd fejtetőre fordítva helyezzük egy általunk kiválasztott tálra/tálcára.
Óvatosan szeleteljük.

Tipp: Ha szeretnénk, adhatunk a krémhez kisebb darabokra vágott friss epret is. Gyakran készítik a Charlotte tortát zselatinmázzal is. Ekkor tortabevonó zselével egyszerűen leöntjük a tortát. Szépen fog csillogni, és kitölti az esetleges lyukakat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése