A crumble, vagy más néven morzsa a lusta asszony süteménye. Már ha süteménynek nevezhetjük ezt az illatos, egyszerű, könnyen variálható tüneményt.
Úgy tartják, hogy a crumble eredetileg Angliából származik, a II.világháború alatt vált népszerűvé.
Azóta persze az egész világon elterjedt, Amerikában és Kanadában például cobbler (mivel sütés után pont úgy néz ki a süti teteje mint a macskaköves út) vagy crisp néven ismert. Nagyon hasonló a Brown Betty (=Apple Betty) nevű, teljesen amerikai sütihez. Ez azonban kenyér-vagy kekszmorzsából készül.
Hozzávalók:
- 6 alma
- 100 g zabpehely
- 100 g liszt
- 80 g cukor
- 50 g vaj
- 1 tk. fahéj
- 1 cs. vaníliás cukor
- citromlé
- Calvados (brandy) esetleg AppleJack
- 1 marék mazsola (opcionális)
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, megfosztjuk a magházuktól, majd felkockázzuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, majd Calvadossal (brandy). Ne sajnáljuk a folyadékot, akkor a legfinomabb, ha szaftos. Az egészet tűzálló tálba szórjuk és szépen elegyengetjük, hogy mindenhova egyformán kerüljön.
A vajból, zabpehelyből, lisztből, cukorból és fahéjból egy morzsás állagú tésztát gyúrunk. A morzsát szépen eloszlatjuk az almákon úgy, hogy mindenhol befedje.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk. Tálaláskor kínálhatunk mellé tejszínhabot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése