Talán sokan nem is tudják, hogy az eredeti tradicionális bécsi szelet (ezen régióban a vicces nevén kirántott hús, felénk inkább vínersnicli) valójában nem marha húsból, hanem a Magyarországon őshonos gyapjas malackából, a mangalicából készül. Talán ezért is lehetett annak idején Ferenc József kedvenc étele, melyet természetesen teljes mértékig meg tudunk érteni. A gasztronómia történelmében búvárkodva úgy döntöttem, hogy én is elkészítem, tekintve, hogy még soha életemben nem ettem mangalicát. Summa summarum: isteni finom volt.
Hozzávalók:
- 4 szelet mangalica karaj
- 2 tojás
- liszt
- panírmorzsa
- só, bors
- olaj a kisütéshez
Elkészítés:
A mangalica húst kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Ezt követően lisztbe, majd csipet sóval felvert tojásba, s végül panírmorzsába forgatjuk.
Az olajat előmelegítjük 180 fokra, majd a szeleteket egyesével mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
Még forrón rizzsel, hasábburgonyával, tört burgonyával, petrezselymes burgonyával, stb. tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése