2005-ben például Jókai bableves főző versenyt is rendeztek Balatonfüreden, híres írónk 180. születésnapja alkalmából.
Hozzávalók:
- 700 g füstölt csülök
- 2 pár debreceni kolbász
- 200 g szárazbab (beáztatást igényel!!)
- 2500 ml víz
- 4 db. fehérrépa
- 6 db. sárgarépa
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 150 ml tejföl
- 2-3 ek. liszt
- 1 egész tojás tojás
- őrölt édes nemes fűszerpaprika
- olaj
- só, bors
Elkészítés:
A babot egy éjszakára beáztatjuk. A víz teljesen lepje el, s legalább 2 ujjnyi extra vizet adjunk hozzá.
Másnap a csülköt a babbal együtt, víz hozzáadásával feltesszük főni. A főzési idő által adódott szabad időt kihasználjuk, s előkészítjük a zöldségeket. Meghámozzuk, s felaprítjuk őket. A répákat felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük, a vöröshagymát minél finomabbra vágjuk. A lisztből és tojásból, valamint kevés sóból készítsük el a csipetke tésztáját. Szaggassuk pici darabokra. Én a kezemmel csipkedtem pici darabokra, minden darabkából ujjaim segítségével kis gombóckákat gyúrtam.
A répákat hozzáadjuk a leveshez, s addig főzzük, míg megpuhulnak. Ha a csülök megfőtt, vegyük ki a levesből, s kockázzuk fel. A kolbászt karikázzuk fel.
Készítsünk vöröshagymás, fokhagymás, fűszerpaprikás rántást. A fűszerpaprika hozzáadásakor húzzuk le a tűzről, ha odaég, nagyon keserű lesz. Adjuk hozzá a leveshez, sűrítsük be. Ezt követően mehet bele a többi hozzávaló (csülök, kolbász, répák). Adjuk hozzá a csipetkét is, s főzzük meg, s forraljuk át még egyszer.
Tálaljuk forrón, ajánljunk hozzá tejfölt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése