Ez a svéd recept az IKEA-nak köszönhetően terjedt el a világ szinte minden országában. A recept természetesen ma már nem hadititok, az internetet böngészve megannyi receptre bukkanunk. Jómagam is már jó pár különböző mandeltårta receptet tudhatok a hátam mögött, szerény véleményem szerint azonban ez a recept az igazi.
Forrás: ITT
Hozzávalók a tortalaphoz:
- 500 g mandula
- 5 db tojásfehérje
- 200 g porcukor
Hozzávalók a krémhez:
- 5 tojás sárgája
- 1 csésze tejszín
- 1 csésze kristálycukor
- 175 g vaj
Hozzávalók a tetejére:
- 1 dl pirított szeletelt mandula (3 perc 200 Celsius fokos sütőben)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Pirítsuk benne az 50 g mandulát 3 percig. Ha a sütő eléri a hőmérsékletet, vegyük le kicsit a hőmérsékletet. Hámozzuk meg a mandulát, majd őröljük finommá.
Az 5 db tojásfehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan keverjük hozzá a porcukrot és az őrölt mandulát.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy sütőformát. Ha tehetjük válasszunk kapcsos, levehető aljú formát. Töltsük a masszát a formába, majd süssük kb. 40 percig, míg az oldala elválik a formától.
Közben keverjük össze a tojássárgáját a cukorral és tejszínnel. Öntsük egy vastag fenekű szószos edénybe, majd lassú tűzön kezdjük el 6-7 percig főzni. Ne forraljuk!! Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés közben langyosra hűtjük. Keverjük hozzá a vajat és dolgozzuk el alaposan. Hűtsük ki teljesen, majd tegyük kis időre hűtőbe, mielőtt a tortára kenjük.
A kihűlt tortalapot félbe vágjuk. A két lapot megtöltjük a krémmel, majd a maradékot a torta tetejére és oldalára kenjük. Tetejét megszórjuk pirított, szeletelt mandulával.
Tipp: Ha a tortalaphoz és a krém feléhez is kakaót keverünk, finom és csokoládés tortát kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése