2/14/2014

Sütőben sült karfiol

A karfiol tagadhatatlanul az egyik kedvenc téli zöldségem. Ki gondolta volna, hogy Kis-Ázsiából származik és a 16. század óta szinte mindenhol termesztik egész Európában. Először Olaszországban honosodott meg, majd kicsivel később eljutott Franciaországba is. 
Minden vágyam, hogy egyszer kipróbálhassam, milyen is a lila karfiol és a Romanesco karfiol (más néven pagodakarfiol) íze, és hogy vajon milyen lehet velük dolgozni. 

Addig viszont egy gyorsan elkészíthető, teljesen húsmentes, sütőben készült karfiollal vigasztalódok. Valljuk be, cseppet sem rossz választás. Egy igazi ízbomba! A fűszerek aromája keveredik a tejszín lágyságával és a sajt markáns ízével. Nyami!

Hozzávalók:
  • 1/2 karfiol
  • só, bors, őrölt szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • 100 ml tejszín
  • reszelt parmezán sajt
  • olívaolaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra. Tegyük a karfiol rózsákat egy tűzálló tálba, majd locsoljuk meg olívaolajjal, s ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Adjuk hozzá az áttört fokhagymát.
Toljuk a sütőbe és pirítsuk a karfiolt legalább fél óráig, vagy míg teljesen megpuhul. Időről időre forgassuk meg a karfiolt, hogy ne égjen oda.
Ha a karfiol teljesen puha, locsoljuk meg tejszínnel, szórjuk meg reszelt sajttal és toljuk vissza a sütőbe további 10-15 percre.
Fogyasszuk melegen. Ajánlható köretként, de önmagában is nagyon finom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése