A legtöbb konyhai babona talán épp a Szilveszterhez kötődik. Az egyik ilyen babona a malacot körülvevő. Vajon miért kell január 1-jén malacot enni? A babona szerint azért, mert a malac szerencsét hoz a következő évre, hiszen az orrával előre túrja a
szerencsét. Lássuk be, malac komának nem szerencsés az újév.
Ugorjunk hát akkor a többi néphiedelemre. Mi a helyzet a szerencsétlenséget hozó étel fogyasztásával? Íme a válasz: ha babonásak vagyunk, kerüljük újévkor a szárnyas fogyasztását,
mert elkaparja a szerencsét, a hal elúszik vele, a vad pedig
elszalad.
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 250 g vaj
- 150 g sajt
- 30 g élesztő
- 3 tk. só
- 200 ml tejföl
- 1 tojássárgája a malackák megkenéséhez
Elkészítés:
Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a
tejfölt, a felfutott élesztőt, a sót és a lereszelt sajtot. Összegyúrjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra. Köröket szaggatunk belőle, majd a képen látható módon a tetejét éles késsel behasítjuk. Megkenjük egy felvert tojással, majd a füleket visszahajtjuk. Ahány malackafejünk van, annyi aprócska kör alakot vágunk ki a tésztából és megformáljuk az orrát. A malac szemét egész fekete borsból vagy bármely más magból formálhatjuk. Megkenjük az orrát is tojással, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket. Gondoljunk a malackák közti távolságra, a pogácsák sütés közben még nőhetnek.
200 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése