12/23/2013

Fahéjas rizspuding

A tejberizs egy tejből és rizsből készült kása étel. Mivel kinézete hasonlít a pudingéra, gyakran rizspudingnak is nevezik. A két fogalom tehát identikus. 
A rizspudingban az a jó, hogy változatosan elkészíthető,  ám sokak véleményével ellentétben meglepően bonyolult jól elkészíteni. Akkor tökéletes, ha a rizs teljesen megpuhul, ám állaga mégis krémes, nem szétfőtt és nyálkás. 
Rizspuding a világon mindenütt kedvelt és fogyasztott desszert. Az egyik legfinomabb a miénkhez legközelebb álló Dániából származó, de az összes skandináv országban kedvelt rizspuding, a 'risalamande'. Hagyományosan karácsonykor fogyasztják (a karácsonyi vacsora után desszertként), és ahogy a neve is sugallja, rizsből, tejszínhabból, vaníliából és mandulából áll, leggyakrabban cseresznyeszósszal a leöntve. Mindig elrejtenek benne egy darab egész mandulát, s aki megtalálja, jutalomban részesül. A jutalom valami csekélység, lehet csokiszív, marcipán malac vagy játék. A játék lényege, hogy sikerüljön rátalálni a mandulára, s közben észrevétlenül befalni az egész adag rizspudingot.

Hozzávalók:
  • 2 bögre rizs
  • 6 bögre tej
  • 2-3 ek cukor (a cukor mennyisége attól függ, ki mennyire édesszájú, a mennyiség szabadon növelhető, avagy csökkenthető/elhagyható)
  • 1 vanília rúd és kikapart belseje
  • őrölt fahéj
  • szerecsendió
  • őrölt gyömbér
  • 300 ml tejszín habbá verve
  • 2 alma

Elkészítés: 

Feloldjuk a cukrot a tejben, majd hozzáadjuk a rizst és a vanília rudat, valamint kikapart belsejét, s alacsony hőfokon egészen addig főzzük, míg a rizs megpuhul. Ha elkészült, vegyük ki a vanília rudat, s fakanállal óvatosan hozzákeverjük a habba vert tejszínt. Fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel ízesítjük. Almával díszítjük.

Tipp: ha úgy jobban szeretjük, bátran daraboljuk fel almát, s forgassuk a rizspudingba. Használhatunk az ízlésünknek megfelelő bármely gyümölcsöt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése