12/29/2013

Alfajores dulce de leche-vel

Az alfajor (többet száma alfajores) egy Spanyolországban, Latin-Amerikában (beleértve Paraguayt, Argentínát, Chilét, Uruguayt, Kolumbiát, Ecuadort, Perut, Dél-Brazíliát és Mexikót) jellegzetes és kedvelt édesség. Leggyakrabban karácsony környékén értékesítik, azonban Medina Sidonia-ban egész éven át kaphatóak (itt az 'alfajor'-t 'alajú'-nak hívják). A hagyományos spanyol 'alfajor'-t ebben a kis városban már ősi idők óta készítik, a titkos recept apáról fiúra száll. Rengeteg verziója van, én legjobban dulce de leche-vel (ejtsd dulsze de lecse), azaz tejkaramellel összeragasztva szeretem.

Hozzávalók:
  • 250 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 85 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 110 g cukor
  • 1 egész tojás
  • 50 ml tej
  • 30 ml narancslé
  • 1 tk. vanília aroma
  • Dulce de leche (tejkaramell)
  • Porcukor a meghintéshez

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. A vajat a cukorral habosra verjük. Kis adagokban folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd hozzáöntjük a tejet, narancslevet és vanília aromát. Lágy, de nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha úgy érezzük, hogy formázhatatlan, és nyújthatatlan a tésztánk (mert mondjuk olyan minőségű és finomságú lisztet használunk), akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet.
A sütőt 180 Celsius fokra melegítjük elő. Egy sütőlapot sütőpapírral letakarunk. A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, majd egy kiszúróformával kiszaggatjuk és a sütőpapírra helyezzük. Hagyjunk helyet 1-1 tallér közt, mert sütés közben még nőhet. 
Toljuk a forró sütőbe, majd süssük 8-10 percig. Ne hagyjuk, hogy elkezdjenek barnulni! Ha megsült, hagyjuk rácson hűlni. Ha kihűlt, párosítsunk össze 2-2 darabot, és ragasszuk össze dulce de leche-vel. Hintsük meg porcukorral. 

Tipp: ha nem szeretjük, vagy nem fogyaszthatunk tejkaramellt, összeragaszthatjuk mousse-szal vagy lekvárral is. Bátran vonjuk be fehér vagy étcsokoládéval, vagy forgassuk kókuszreszelékbe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése