Az alfajor (többet száma alfajores) egy Spanyolországban, Latin-Amerikában (beleértve Paraguayt, Argentínát, Chilét, Uruguayt, Kolumbiát, Ecuadort, Perut, Dél-Brazíliát és Mexikót) jellegzetes és kedvelt édesség. Leggyakrabban karácsony környékén értékesítik, azonban Medina Sidonia-ban egész éven át kaphatóak (itt az 'alfajor'-t 'alajú'-nak hívják). A hagyományos spanyol 'alfajor'-t ebben a kis városban már ősi idők óta készítik, a titkos recept apáról fiúra száll. Rengeteg verziója van, én legjobban dulce de leche-vel (ejtsd dulsze de lecse), azaz tejkaramellel összeragasztva szeretem.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 85 g vaj, szobahőmérsékletű
- 110 g cukor
- 1 egész tojás
- 50 ml tej
- 30 ml narancslé
- 1 tk. vanília aroma
- Dulce de leche (tejkaramell)
- Porcukor a meghintéshez
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk. A vajat a cukorral habosra
verjük. Kis adagokban folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes
keveréket, majd hozzáöntjük a tejet, narancslevet és vanília aromát. Lágy, de
nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha úgy érezzük, hogy formázhatatlan, és nyújthatatlan a tésztánk (mert mondjuk olyan minőségű és finomságú lisztet használunk), akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet.
A sütőt 180 Celsius fokra melegítjük elő. Egy sütőlapot sütőpapírral
letakarunk. A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, majd egy kiszúróformával
kiszaggatjuk és a sütőpapírra helyezzük. Hagyjunk helyet 1-1 tallér közt, mert
sütés közben még nőhet.
Toljuk a forró sütőbe, majd süssük 8-10 percig. Ne hagyjuk, hogy
elkezdjenek barnulni! Ha megsült, hagyjuk rácson hűlni. Ha kihűlt, párosítsunk össze 2-2
darabot, és ragasszuk össze dulce de leche-vel. Hintsük meg porcukorral.
Tipp: ha nem szeretjük, vagy nem fogyaszthatunk tejkaramellt, összeragaszthatjuk mousse-szal vagy lekvárral is. Bátran vonjuk be fehér vagy étcsokoládéval, vagy forgassuk kókuszreszelékbe.
Tipp: ha nem szeretjük, vagy nem fogyaszthatunk tejkaramellt, összeragaszthatjuk mousse-szal vagy lekvárral is. Bátran vonjuk be fehér vagy étcsokoládéval, vagy forgassuk kókuszreszelékbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése