A gnocchi (ejtsd: nyokki) lényegében egy olasz krumplinudli. Az olasz szó eredetileg a nocchio (jelentése fabütyök) vagy a nocca (jelentése ujjperc) szóból eredeztethető. A bugonya Európában való megjelenése előtt lisztből, tojásból és vízből készítették, csak úgy mint a mi kedvenc nokedlinket. A maihoz hasonló, burgonyából készült változatot nagyjából az 1880-as évektől fogva készítik gyakorlatilag egész Olaszország területén.
Egyes történetek arról regélnek, hogy a hajdani Rómában csütörtök volt a gnocchi nap. Ekkor került a családi asztalra a mamma által készített és gyúrt mennyei gnocchi.
Ez az étel nagy családi kedvenc, mely szerény összegből is elkészíthető. Tökéletes fogás tehát egy farkaséhes, nagy létszámú (olasz) család számára.
Egyes történetek arról regélnek, hogy a hajdani Rómában csütörtök volt a gnocchi nap. Ekkor került a családi asztalra a mamma által készített és gyúrt mennyei gnocchi.
Ez az étel nagy családi kedvenc, mely szerény összegből is elkészíthető. Tökéletes fogás tehát egy farkaséhes, nagy létszámú (olasz) család számára.
Hozzávalók a gnocchihoz:
- 500 g burgonya (ha lehetséges, lisztes burgonya)
- 150 g liszt
- 1 tojás
- 1-2 nagyobb csipet só
Hozzávalók a szószhoz:
- 150 g rókagomba
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma áttörve
- petrezselyemzöld
- 1 dl száraz fehérbor
- 2-3 ek. tejszín
- 1 ek. olaj
Elkészítés:
A burgonyát alaposan megmossuk, majd sós vízben héjastul megfőzzük. Míg forró, meghámozzuk és jó alaposan összetörjük. Hagyjuk picit hűlni. Adjuk hozzá a sót és a tojást, majd adagolva a lisztet (a burgonya nedvességtartalmától függ, mennyi lisztet vesz fel). Ha jól formálható tésztát kapunk, elég is a liszt. Az elkészült tésztából lisztezett munkafelületen formáljuk tetszőleges vastagságú kígyókat (a legesztétikusabb szerintem ha a kígyó ujjnyi vastagságú, de ezt ízlése válogatja). A kígyókat kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, majd végig görgetjük a villánk hátulján, enyhe nyomást gyakorolva a gnocchira. Így érjük el a szép barázdált mintát. Természetesen ez a lépés elhagyható.
Forrásban levő, sós vízben megfőzzük a gnocchikat. Ha a tészta feljön a víz tetejére, akkor kész van.
A szósz elkészítéséhez egy serpenyőben olajt hevítünk, hozzáadjuk a feldarabolt rókagombát, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselyemzölddel és áttört fokhagymával ízesítjük. Pár perc elteltével felöntjük fehérborral és hagyjuk elfőni az alkoholt. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejszínt, és utoljára még egyszer átforraljuk.
A gnocchit a szószhoz keverjük óvatos mozdulatokkal és még forrón tálaljuk.
Hogy kerül a jól ismert barázdált minta a gnocchira és hogy készíthetjük el könnyedén otthonunkban is? Aki kíváncsi, nézze meg az alábbi videót. Igazán nem bonyolult.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése