Lasagne (a lasagna szó többes száma) egy olasz tésztaétel, mely több réteg tésztalapból áll. A tradicionális olasz lasagne-t tésztalapok, besamel szósz, ragu és Parmigiano-Reggiano egymásra rétegezéséből áll. Mivel én nem rajongok a besamelért, mindig sajtkrémmel készítem. Természetesen, akik szeretnék, készítsék csak bátran besamellel, ezzel lefaraghatunk az amúgy meglehetősen költséges étel büdzséjén.
Érdekesség: Nem sokan tudják, de az ismert ókori személyiségek közül Cicero és Horatius a tésztaételek szerelmesei voltak. Horatius kedvenc tésztája például a lasagne elődje volt, melyet póréhagymával és csicseriborsóval készítve fogyasztott.
- 250 g darált marhahús
- 250 g olasz kolbász
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- 1/2 ek. szárított oregano
- Só, fekete bors
- 150-200 ml víz
- 500 g sajt
- 200 g sajtkrém /legideálisabb a ricotta sajt/
- 2 közepes méretű vöröshagyma
- Paradicsompüré
- 1 cs. lasagne tészta
Elkészítés:
A darált húst és a kolbászt egy nagy lábasban barnulásig pároljuk. /adhatunk hozzá zsiradékot, nekem nem volt rá szükségem./ ízesítjük sóval, borssal, oreganoval, fokhagymával. Mikor már szép barna, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegedésig pirítjuk. Felöntjük vízzel és paradicsompürével. Közben-közben megkeverve hagyjuk 40-50 percig alacsony lángon/hőfokon rotyogni.
Közben félig megfőzzük a tésztát. Azért csak félig, mert a sütőben maid tökéletes állagot fog kapni. Mivel azonban félig megfőtt, jócskán lerövidítjük a sütési időt.
Egy hőálló tál alját kirakjuk tésztával, ügyelve arra, hogy a tésztadarabok fedjék egymást. Vékonyan megkenjük a krémsajttal, erre kerül egy réteg húsragu, majd bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. Lefedjük az imént említett módon a tésztalapokkal, majd ismét sajtkrém, ragu, reszelt sajt következnek. A folyamatot addig ismételjük, míg tűzálló tálunk megtelik. Az utolsó réteg a húsragu, melyre szép, bőséges réteg reszelt sajt kerül. Figyeljünk oda, hogy az egyik rétegnél a lapok hosszában kerüljenek a tálba, a következőnél keresztben.
160 Celsius fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranyló színűre sütjük. A sütési idő nagyban függ a lasagne vastagságától, azaz a rétegek számától. A lasagne akkor jó, ha könnyedén bele tudjuk szúrni a kést.
Közben félig megfőzzük a tésztát. Azért csak félig, mert a sütőben maid tökéletes állagot fog kapni. Mivel azonban félig megfőtt, jócskán lerövidítjük a sütési időt.
Egy hőálló tál alját kirakjuk tésztával, ügyelve arra, hogy a tésztadarabok fedjék egymást. Vékonyan megkenjük a krémsajttal, erre kerül egy réteg húsragu, majd bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. Lefedjük az imént említett módon a tésztalapokkal, majd ismét sajtkrém, ragu, reszelt sajt következnek. A folyamatot addig ismételjük, míg tűzálló tálunk megtelik. Az utolsó réteg a húsragu, melyre szép, bőséges réteg reszelt sajt kerül. Figyeljünk oda, hogy az egyik rétegnél a lapok hosszában kerüljenek a tálba, a következőnél keresztben.
160 Celsius fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranyló színűre sütjük. A sütési idő nagyban függ a lasagne vastagságától, azaz a rétegek számától. A lasagne akkor jó, ha könnyedén bele tudjuk szúrni a kést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése