10/20/2013

Karamellás banán a sütőből

Egy testet-lelket kényeztető egzotikus ínyencség ez, amely annyira pillanatok alatt és pofon egyszerűen elkészíthető. Könnyen variálható: a banánt felválthatja az eper, narancs vagy barack. Citromlé helyett használhatunk narancslevet, szörpöt is. Azért szeretem a banános verziót, mert ezzel a módszerrel a barnulni kezdő banánból is finomság készíthető, mely barnulva gyakorlatilag már a kutyának sem kellenek.

Hozzávalók:
  • 2 banán
  • 5 ek. akácméz
  • Citromlé+ narancslé
  • Őrölt fahéj
  • 1 db háztartási keksz darálva
  • Vaj
  • 1 marék dió durvára törve

Elkészítés:

A mézet karamellizáljuk. Mikor szép aranybarna színt kapott, hozzáadjuk a vajat és beleolvasztjuk. Ezután fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a citromlevet és a narancslevet. Csak annyit, hogy könnyedén folyjon.
Egy hőálló tálba tesszük a hosszában és keresztben félbevágott banánt. Megszórjuk a durvára tört dióval és a darált keksszel, s erre csurgatjuk a karamellt. Előmelegített sütőbe toljuk és megsütjük. 
A sütési idő attól függ, hogy mennyire érett vagy nagy a banán és hogy milyen állagúra sütve szeretjük a legjobban -azaz lágy vagy harapható legyen.

Tipp: Hűvös idő esetén tálalhatjuk forrón, de egy forró nyári napon fagylalttal (pl.vanília) is nagyon finom. A diót igény szerint felválthatja a mandula, a darált kekszet a babapiskóta vagy más édeskés ízű keksz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése