A cikória a gyomként ismert mezei katáng nemesített változata. Több változata ismert, némelyiket a leveléért tenyésztik, másikból (pl. gyökércikória) kávépótlót készítenek. A cikória rendkívül értékes zöldség. Segíti az emésztést és sok A- vitamint is tartalmaz.
Hozzávalók:
- 1 fej cikória
- 150 g garnélarák (natúr, hámozott)
- 2 ek. majonéz
- 2 ek. joghurt
- 1 ek. ketchup
- 1/2 mangó
- 1/2 kk. Erős Pista
- 1 gerezd fokhagyma áttörve
- só, bors
- cukor
- 2-3 csepp lime lé
Elkészítés:
A majonézt, joghurtot és ketchupot egy salátás tálban összekeverjük. Sóval, borssal, cukorral, Erős Pistával, áttört fokhagymával és kevés lime lével ízesítjük. Keverjük jól össze, hogy a szósz íze egységes legyen.
A mangót ízlés szerinti méretűre felkockázzuk.
A rákokat sóval, borssal ízesítjük és forró serpenyőben kissé megpirítjuk. (A pirításhoz használhatunk kevés vajat vagy olajat, én Teflon serpenyőt használtam, és nem tartottam fontosnak a zsiradékot.) A készre pirult rákokat félretesszük és hagyjuk kihűlni. Ha túl nagyok a rákok, daraboljuk a mangókockák méretével megegyező darabkákra.
A rák- és mangódarabokat óvatos mozdulatokkal keverve a szószhoz adjuk.
A cikória végét levágjuk és óvatos mozdulatokkal leválasztjuk a leveleit. Az így kapott csónakokba beletöltjük a salátát.
Tálalás előtt tegyük a csónakokat a hűtőszekrénybe, így még hűsítőbb hatást kelt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése