7/21/2013

Garnéla-mangó saláta cikória csónakban

A cikória a gyomként ismert mezei katáng nemesített változata. Több változata ismert, némelyiket a leveléért tenyésztik, másikból (pl. gyökércikória) kávépótlót készítenek. A cikória rendkívül értékes zöldség. Segíti az emésztést és sok A- vitamint is tartalmaz.

Hozzávalók: 
  • 1 fej cikória
  •  150 g garnélarák (natúr, hámozott) 
  • 2 ek. majonéz 
  • 2 ek. joghurt
  • 1 ek. ketchup 
  • 1/2 mangó  
  • 1/2 kk. Erős Pista
  • 1 gerezd fokhagyma áttörve
  • só, bors 
  • cukor
  • 2-3 csepp lime lé

Elkészítés:

A majonézt, joghurtot és ketchupot egy salátás tálban összekeverjük. Sóval, borssal, cukorral, Erős Pistával, áttört fokhagymával és kevés lime lével ízesítjük. Keverjük jól össze, hogy a szósz íze egységes legyen. 
A  mangót ízlés szerinti méretűre felkockázzuk. 
A rákokat sóval, borssal ízesítjük és forró serpenyőben kissé megpirítjuk. (A pirításhoz használhatunk kevés vajat vagy olajat, én Teflon serpenyőt használtam, és nem tartottam fontosnak a zsiradékot.) A készre pirult rákokat félretesszük és hagyjuk kihűlni. Ha túl nagyok a rákok, daraboljuk a mangókockák méretével megegyező darabkákra. 
A rák- és mangódarabokat óvatos mozdulatokkal keverve a szószhoz adjuk.
A cikória végét levágjuk és óvatos mozdulatokkal leválasztjuk a leveleit. Az így kapott csónakokba beletöltjük a salátát.
Tálalás előtt tegyük a csónakokat a hűtőszekrénybe, így még hűsítőbb hatást kelt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése