Egy kedves teadélelőttre voltam hivatalos. Tartottam tőle, hogy mindenki majd valami édességgel rukkol elő, ezért én a sós harapnivaló mellett döntöttem. Mivel a társaságban akad vegetáriánus (szerencsére nem vegán, mert akkor jaj nekem), ezért egyre szűkült az elkészíthető ételek köre. Legyen ugye szállítható, ne legyen túl nehéz étel - mert mégiscsak teához, nem disznóvágáshoz kell - de ne is legyen benne hús. Irány hát a bolt, nézzük mi vásárolható és mi ihlet meg. És akkor egyszer volt hol nem volt ott termett a legkisebb fiú, a csodaszép brokkoli...
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g liszt
- 150 g vaj
- csipet só
- kevés hideg víz
- 1 kisebb méretű brokkoli rózsáira bontva
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- 100 g reszelt sajt (pl. Gouda)
- 4 tojás
- só, bors
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Enyhén lisztes deszkán kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk (a mérete nyilván a muffin sütőforma méretétől függ). Én nem vajaztam ki a formákat, mivel elég sok vaj van a tésztában is, és nem ragadt bele. A korongokat beleigazgatjuk a sütiformákba. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásokat felütjük, adunk hozzá sót, borsot, majd kézi habverővel enyhén habosra felverjük. Ehhez adjuk a reszelt sajtot, áttört fokhagymát és a feldarabolt brokkoli rózsákat. Én feldaraboltam őket, hogy ne legyenek túl nagy darabok egy-egy kosárkában.
A töltelékkel megtöltjük a kosárkákat (én teljesen megtöltöttem őket, és így sem futott ki).
A már előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: hidegen és melegen tálalva egyaránt finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése