4/15/2012

Kínai paradicsomleves

Nagyon szeretem az ázsiai ízeket. Ha Hollandiában vagyunk, sosem bírom megállni, hogy legalább egyszer ne egyek. Ha itthon vagyunk, akkor viszont sokszor hiányzik. Többször is megpróbáltuk elkészíteni otthoni körülmények között is, de az íze sosem volt ugyanaz. Egészen mostanáig, mikor is végre sikerült reprodukálni azt a jól ismert, vágyott ízt. Talán még finomabb is mint az eredeti. Na jó, ugyanolyan finom :)

Hozzávalók:
  • 1 liter víz
  • 1 liter paradicsomlé
  • 2 db csirkefilé (kis kockákra vágva)
  • 2 csirkeleveskocka
  • 1 hagyma (felaprózva)
  • 2 db fokhagymagerezd
  • 2 kicsi (májkrémkonzerv méretű) paradicsompüré
  • 6 ek. cukor (ha van barna, vagy nád még jobb)
  • 4 ek. ketjap (nem ketchup!) vagy szójaszósz
  • 2 ek. ecet
  • 1 kk. sambal (erős Pista is jó)
  • 1 kk. djahe (őrölt gyömbér)
  • 1 kk. sereh (citromfű) vagy 1 kk. Citromlé
  • 2 ek. maizena (étkezési keményítő)
  • 1 maroknyi mihoe tészta (vagy bármilyen más ázsiai tészta)
Elkészítés:

A hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst és együtt összepirítjuk őket. Adjuk hozzá a fokhagymapürét és a paradicsompürét.
Öntsük fel 1 liter vízzel és adjuk hozzá a leveskockákat, majd hagyjuk 1 órán át főni.
Vegyük ki a húsdarabokat a levesből, tegyük félre melegen tartva.
Adjunk a leveshez 1 liter paradicsomlevet és forraljuk fel.
Egy tálban keverjünk össze: cukrot, ketjapot (szójaszósz), ecetet, sambalt (erős Pistát), őrölt gyömbért és citromfüvet (citromlevet). Keverjük őket össze és így adjuk hozzá a leveshez.
Keverjünk össze mazeinat (ételsűrítő port) egy csésze hideg vízzel és keverjük egyenletes masszává, majd így adjuk hozzá a leveshez.
Adjuk a leveshez a mihoet (tésztát), hagyjuk 20 percig főni és ezt követően adjuk a leveshez a húst amivel még kis ideig (kb. 5 percig) együtt forraljuk.

Ötlet/tipp: Másnap fogyasztva még finomabb. A TESCOban kapható hagymás kenyérrel vagy fokhagymás baguettel nagyon finom tunkolni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése